Γάζα: Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (video)

 Γάζα: Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (video)

Οι ειδικές δυνάμεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είχαν καθοριστική σημασία για την ανακατάληψη του νότιου τμήματος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πιθανότατα θα μείνουν περισσότερο στην ιστορία για τον ρόλο τους στην κατάληψη του πιο κρίσιμου ίσως στοιχείου της Χαμάς, του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού περιέγραψε, τη Δευτέρα (27/11), δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τη στρατηγική και τις επιχειρήσεις για την κατάληψη του Αλ Σίφα σε μια μικρή κλειστή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σημείωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις αποφάσισαν σκόπιμα να εισέλθουν στο συγκρότημα Αλ Σίφα, ανατινάζοντας έναν τοίχο για να αιφνιδιάσει περισσότερο τυχόν πιθανούς τρομοκράτες της Χαμάς, όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post.

Ένα βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα, στο οποίο φαίνονται οι ειδικές δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ να κινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο και από εγκατάσταση σε εγκατάσταση. Συχνά, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά προπορεύονταν πρώτα για να εντοπίσουν πιθανές παγίδες ή πιθανούς τρομοκράτες της Χαμάς.

Σε μια άλλη στιγμή, ένας συλληφθείς και μερικώς τραυματισμένος τρομοκράτης της Χαμάς φαινόταν σε βίντεο να ανακρίνεται σε πραγματικό χρόνο στον χώρο του νοσοκομείου από ανακριτές της Μονάδας 504 και της Shin Bet, δηλαδή της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δόθηκαν ειδικές εντολές να παραμείνουν ζωντανοί κάποιοι από τους στρατιώτες της Χαμάς ειδικά για τη συλλογή πληροφοριών.

Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού είπε ότι κάθε εγκατάσταση στο συγκρότημα είχε κρυμμένα όπλα της Χαμάς, πληροφορίες ή και τα δύο. Ακόμα, είπε ότι η εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου είχε τα περισσότερα από όλα τα στρατιωτικά αντικείμενα.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι πολλοί αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η ανώτατη ηγεσία της Χαμάς βρισκόταν στις σήραγγες του Αλ Σίφα και όχι απλώς διοικητές ταγμάτων, όπως περιέγραψε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ταξίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των IDF είπε ότι το κτήριο εξωτερικών ιατρείων είχε αδιαμφισβήτητα ίχνη ότι εκεί κρατούνταν όμηροι και πτώματα πριν εισέλθει ο ισραηλινός στρατός στον χώρο.

Σχετικά Άρθρα