Μεσανατολικό: Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς – “Παραδώστε τους ομήρους αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο”

 Μεσανατολικό: Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς – “Παραδώστε τους ομήρους αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο”

ΠΗΓΗ: «Χ»

Προειδόποιηση προς την Χαμας απηύθυνε το Ισραήλ σχετικά με την καθυστέρηση ως προς την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας πως “αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι, θα συνεχίσουμε τον πόλεμο”. Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν επιτρέπει σε πολλά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Γάζα, γι’ αυτό και θα καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων.

Σήμερα Σάββατο (25.11.2023) είναι η 2η ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων και κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών, γι’ αυτό και επρόκειτο να απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί από τους ισλαμιστές και τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι από τη μεριά του Τελ Αβίβ.

Ενώ πηγές από τους IDF και τη Χαμάς δήλωσαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι 13 όμηροι – άλλες πηγές έκαναν λόγο για 14 – παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ήρθε η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ για να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ένας εκπρόσωπος της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, ο Hesham Edwan, δήλωσε στο CNN ότι νωρίτερα πέρασαν 70 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Γάζα. «Γίνονται προσπάθειες να περάσουν συνολικά 200 φορτηγά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα