Ηλιόπουλος: “Βίαιη” συντηρητικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη – Δεν είμαστε κοντά στο ΠΑΣΟΚ

 Ηλιόπουλος: “Βίαιη” συντηρητικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη – Δεν είμαστε κοντά στο ΠΑΣΟΚ

«Αισθάνομαι ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, πρώτα από όλα για λόγους πολιτικής αναξιοπιστίας και διαφωνίας», είπε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τους λόγους της αποχώρησής του και τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. «Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Δεν είναι εύκολο να φύγεις από έναν χώρο που τον έχεις υπηρετήσει για πάνω από 20 χρόνια, αισθάνομαι ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος για μία σειρά από λόγους: πρώτα από όλα για λόγους πολιτικής αναξιοπιστίας και διαφωνίας. Δηλαδή, μία καινούργια ηγεσία η οποία μέσα σε 20 μέρες έλεγε τρία διαφορετικά πράγματα για κάποια βασικά ζητήματα».

«Αναξιοπιστία, συντηρητικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και λογική του εσωτερικού εχθρού» οι βασικοί λόγοι της αποχώρησης

«Υπενθυμίζω την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, την εντελώς διαφορετική στον Economist και την τρίτη διαφορετική σε συνέντευξή του στο MEGA και στον Νίκο Ευαγγελάτο για πολύ κομβικά ζητήματα», σημείωσε.

«Ένα δεύτερο είναι η βίαιη ‘συντηρητικοποίηση’ του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ κεντρικά ζητήματα αλλά και το τρίτο και κρίσιμο, η λογική του ‘εσωτερικού εχθρού’. Δηλαδή όποιος πάει να εκφράσει μία διαφωνία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως εσωτερικός εχθρός ή πέμπτη φάλαγγα. Έχουν βγει ήδη 4 δημοσκοπήσεις και εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα. υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, μία φθορά και απαξίωση, το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο και δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα, και υπάρχει ένα πραγματικό κενό στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κίνηση που κάνουμε είναι κίνηση ευθύνης, είναι φιλόδοξος στόχος αλλά θεωρούμε ότι αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο κ. Ηλιόπουλος αναφορικά με τους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα λεγόμενα και τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη προς την Έφη Αχτσιόγλου και τους αποχωρήσαντες, τόνισε ότι η χθεσινή ανάρτηση και «η χυδαιότητα της επίθεσης» του Στέφανου Κασσελάκη στην Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους έφυγαν.

Στην πολιτική δεν είναι όλα θέσεις και αξιώματα, υπάρχουν αρχές και αξίες

«Ο κ. Κασσελάκης αναφέρει στην ανάρτησή του ότι ‘τους προσέφερα θέσεις και αξιώματα και δεν δέχθηκαν’. Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η γραμμή τους. Δεύτερον, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι στην πολιτική δεν είναι όλα θέσεις και αξιώματα, υπάρχουν αρχές και αξίες. Ένας πολιτικός χώρος που θα πηγαίνει στον ΣΕΒ και θα υπερασπίζεται απόψεις καθαρά νεοφιλελεύθερες, δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ. Σε έναν πολιτικό χώρο που δεν έχω δικαίωμα να πω ότι υπάρχει μία λάθος πορεία».

«Δεν υπάρχει εκλεγμένη ηγεσία που να μετράει ποιοτικά χαρακτηριστικά που να συναγωνίζεται τον κ. Βελόπουλο, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο η ηγετική ομάδα αρνείται να δει και να συζητήσει. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε σε έναν εμφύλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον κ. Κασσελάκη. Δεν αφορά ούτε εμάς, ούτε κανέναν. Λέμε ότι υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ καλύπτουν αυτό το κενό και θέλουμε να καλύψουμε. Ένα κενό για τον αριστερό, προοδευτικό κόσμο που ασφυκτιά μέσα στο καθεστώς Μητσοτάκη. Είδαμε χθες την χυδαία δήλωση του Πάνου Τσακλόγλου», προσέθεσε σχετικά με τη νέα σελίδα και στην δημιουργία νέου κόμματος.

Για τον επικεφαλής του νέου κόμματος ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτήσουμε την ΚΟ μας. Το κρίσιμο για μας είναι να αντιπαρατεθούμε με την κυβέρνηση στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, να αντιπαρατεθούμε συνολικά για το οικονομικό μοντέλο, τα εργασιακά  και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξουμε τη συζήτηση και για τις ευρωεκλογές και για την συγκρότηση νέου φορέα».

Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, «ό,τι και να γίνει για εμένα ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησα το 2001 όταν εντάχθηκα στην νεολαία του Συνασπισμού, ως γραμματέας, και είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει την Αριστερά, κυβέρνηση στη χώρα και να αφήσει πίσω του μεγάλο έργο σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Υπενθυμίζω την συμφωνία των Πρεσπών που δείχνει, πώς μπορείς να κερδίσεις απέναντι και στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Σέβομαι την επιλογή του κ. Τσίπρα μετά τις εκλογές, που ήταν σοκ για εμάς το εκλογικό αποτέλεσμα»

Δεν είμαστε κοντά στο ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση

Μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος τοποθετήθηκε αναφορικά με ενδεχόμενες συνεργασίες της νέας ΚΟ, που πρόκειται να δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες.

«Πρώτα από όλα πρέπει να συζητάμε για το περιεχόμενο. Δεν είμαστε κοντά στο ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση, έχει τεράστιες ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν πιστεύει στις συνεργασίες και φάνηκε από την απλή αναλογική. Είμαστε μία χώρα που μόνο φέτος έχουμε 160 νεκρούς σε χώρους εργασίας. Είναι τρομακτικό το νούμερο. Σε αυτή τη χώρα η ΝΔ έφερε το 13ωρο. Σε εκείνο το νομοσχέδιο, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ δεν κήρυξαν καν 24ωρη απεργία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να μετρηθούμε στις Ευρωεκλογές

Όσο για τους στόχους που έχει ο νέος πολιτικός φορέας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε:

«Προφανώς και στις ευρωεκλογές θα πρέπει να μετρηθούμε. Θέλουμε χρόνο μέχρι να συγκροτήσουμε την ΚΟ. Επιμένουμε στο πολιτικό κενό, αν δεν υπήρχε αυτό το κενό ο κ. Τσακλόγλου μετά τις χθεσινές του δηλώσεις δεν θα ήταν υπουργός. Η κυβέρνηση κρατά τον κ. Τσακλόγλου μετά την δήλωση ‘να πάει ο δικηγόρος να γίνει ντελιβεράς’; Η κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει τους κ. Τσακλόγλου – για την εν λόγω δήλωση – και κ. Γεωργιάδη – για τα Τέμπη – ακριβώς επειδή δεν αισθάνεται την πίεση της αντιπολίτευσης. Δεν έχουμε προλάβει να καταλήξουμε στο όνομα του νέου κόμματος. Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης είναι πολύ πιθανό όνομα, είναι ένα από τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον νέο στόχο, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμα καμία απόφαση», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σχετικά Άρθρα