Αλλαγές στην δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Ποιοι θα την έχουν πλέον

 Αλλαγές στην δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Ποιοι θα την έχουν πλέον

Με διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, προβλέπεται ότι πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα δίνεται μόνο με έκδοση και ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ. Με άλλα λόγια, αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη.

Ωστόσο, η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ η σχετική δαπάνη επιβαρύνει στο εξής τον ασθενή, όπως ίσχυε και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Όπως προσδιορίζεται, στόχος είναι η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης του συστήματος. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι αποθαρρύνει όσους δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, αλλά επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να απολαύσουν τη δωρεά χρήση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιβαρύνοντας οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα και τον προϋπολογισμό της χώρας.

Σημειώνεται πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να πάρει τον δρόμο στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα