Financial Times: Οι ισραηλινές αρχές αγνόησαν λεπτομερή αναφορά για εισβολή της Χαμάς με σύλληψη ομήρων πριν από την 7η Οκτωβρίου

 Financial Times: Οι ισραηλινές αρχές αγνόησαν λεπτομερή αναφορά για εισβολή της Χαμάς με σύλληψη ομήρων πριν από την 7η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στους Financial Times (FT), φύλακες στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, ανάμεσά τους γυναίκες στρατιώτες που παρακολουθούν και αναλύουν μια συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων, που συγκεντρώνονται κοντά στον φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα, έστειλαν μια λεπτομερή αναφορά εβδομάδες πριν από την επίθεση στον υψηλόβαθμο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών στη νότια διοίκηση.

Η αναφορά στάλθηκε μέσω ενός ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας και περιείχε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι η Χαμάς εκπαιδευόταν για να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορες τοποθεσίες, να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει τα κιμπούτζ, αποκάλυψε άτομο με άμεση γνώση του περιεχομένου της προειδοποίησης.

  • Η αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει την επίθεση, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικό απολογισμό οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.200 ανθρώπους, θεωρείται ως η μεγαλύτερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας το 1973, κατά τον λεγόμενο πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Οι χαμηλόβαθμοι στρατιώτες προειδοποίησαν επίσης ότι πολλά βίντεο έδειχναν πως η Χαμάς πρόβαρε τη σύλληψη ομήρων και πως ένιωθαν πως επίκειται επίθεση, ανέφερε η πηγή.

Παράλληλα, παρατήρησαν έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς να επιβλέπει την εκπαίδευση, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους φρουρούς σε μία βάση δεδομένων προσώπων και ταυτοτήτων που διατηρούσε η Μονάδα 8200, μέρος του ισραηλινού σώματος πληροφοριών.

«Πρόκειται για σενάριο φαντασίας», απάντησε από την πλευρά του ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Financial Times. «Δεν έγινε καμία ενέργεια», είπε η πηγή στο διεθνές μέσο. Το τι ακολούθησε, είναι γνωστό.

Σχετικά Άρθρα