Ρεύμα με τύπο “Φρανκεστάιν”:Ρήτρα αναπροσαρμογής = Μηχανισμός διακύμανσης

 Ρεύμα με τύπο “Φρανκεστάιν”:Ρήτρα αναπροσαρμογής = Μηχανισμός διακύμανσης

Ενιαίο ή ειδικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα από 1/1/2024 με τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός λόγω της εκρηκτικής ακρίβειας βρίσκεται εκτός τροχιάς. Στα νέα τιμολόγια επιστρέφει και η ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία βαφτίστηκε μηχανισμός διακύμανσης και η εξίσωση που περιλαμβάνεται στο σχετικό ΦΕΚ προκαλεί δηκτικά σχόλια του τύπου ότι όποιος πολίτης τη λύσει θα έχει μπόνους δωρεάν ρεύμα για ένα χρόνο.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, ο Μηχανισμός Διακύμανσης ορίζεται ως εξής:

Όπου:

Μ: Ο μήνας κατανάλωσης. Αντιστοίχως, ως «Μ-1» νοείται ο προηγούμενος μήνας του μήνα κατανάλωσης.

α:Συντελεστής Προσαύξησης. Το ύψος του συντελεστή α επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή.
ΤΕΑ Μ-1: O μέσος όρος των ημερήσιων Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας του προηγούμενου μήνα του μήνα κατανάλωσης «Μ», όπως αυτός δημοσιεύεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

β: Ο συντελεστής β προκύπτει ως το γινόμενο του σταθερού συντελεστή α με τη διαφορά της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) μειωμένη κατά την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του προ- προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2). Ο συντελεστής β λαμβάνει μηδενική τιμή για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, ήτοι τον Ιανουάριο 2024. [β=α*(ΤΕΑ Μ-1 – ΤΕΑ Μ-2)]
Lu και Ll: Τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης και άρα η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει της Βασικής Τιμής Προμήθειας.

Σχετικά Άρθρα