Μέση Ανατολή: Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι

 Μέση Ανατολή: Απελευθερώθηκαν  οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι

Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων, που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Χαμάς, βρίσκονται πλέον στα χέρια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και μεταφέρονται με ασθενοφόρα προς την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσε λίγο μετά τις 16:30 ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν επίσης ότι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα και κατευθύνονται προς το πέρασμα στην Αίγυπτο.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι μόνο μια μικρή ομάδα από περίπου 240 που κρατούνται από τη Χαμάς μετά την αιφνίδια και φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν, βρίσκονται σε ασθενοφόρα στον δρόμο από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα προς το πέρασμα της Ράφα στο Ισραήλ, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η απελευθέρωση 13 ομήρων είναι η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις που θα γίνουν. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ. Όλοι παιδιά και γυναίκες. Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι, με αντάλλαγμα τους 50 Ισραηλινούς. 

Οι όμηροι θα μεταφερθούν έπειτα στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Πηγές: Haaretz, Al Jazeera, Times of Israel, Reuters

Σχετικά Άρθρα