Ανδρουλάκης για Τέμπη: Κατηγόρησε ΝΔ και ΚΚΕ για πολιτική συμπαιγνία

 Ανδρουλάκης για Τέμπη: Κατηγόρησε ΝΔ και ΚΚΕ για πολιτική συμπαιγνία

Για πολιτική συμπαιγνία κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευθύς εξ’ αρχής της ομιλίας του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον καταλογισμό ευθυνών στους πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη σχετικά με τη εφαρμογή της σύμβασης 717 που αναδείχθηκε στην τραγωδία των Τεμπών.

«Η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, αλλά και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, εργαλειοποίησε την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ψηφίζοντας μία Εξεταστική Επιτροπή, με τη φιλοσοφία της οποίας είπατε ότι διαφωνείτε. Σήμερα, έχουμε τη δεύτερη σκηνή του ίδιου εγκληματικού έργου. Έχοντας ήδη προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής και λέγοντας ότι δε θα καταλήξει σε προανακριτική, αποκαλύψατε ότι στην εξεταστική δεν πάτε για να διερευνήσετε, αλλά για να συγκαλύψετε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έπρεπε να αποσύρει την πρότασή του δηλώνοντας ότι δεν τον εξέπληξε η στάση του που συνιστά σανόδα σωτηρίας στη ΝΔ ούτε η κριτική που άσκησε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα όσα του καταλογίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν παραπέμπει το κόμμα του αλλά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας. «Δεν κάνουμε καμία πολιτική παραπομπή αλλά ζητάμε τη σύσταση Προανακριτικής για να αποκαλυφθεί ένα οικονομικό σκάνδαλο που οδήγησε σε μια τραγωδία», υπογράμμισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ τους κάλεσε να διαβάσουν το πόρισμα πριν αποφασίσουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες του πρώην υπουργού της ΝΔ και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Καραμανλής ενέκριναν διαδοχικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα και μάλιστα ειδικά για τον πρώην υπουργό της ΝΔ είπε ότι οφείλει εξηγήσεις για το ότι «έθαψε» το σχετικό πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και παράλληλα υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση του επίμαχου έργου με απευθείας ανάθεση, αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ενέκρινε και την πληρωμή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ανάδοχο ως αποζημίωση για θετική ζημία λόγω καθυστερήσεων του έργου.

«Η τραγωδία των Τεμπών δεν επιτρέπει τακτικισμούς»

«Η τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ο θρήνος των οικογενειών των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν με τόσο τραγικό και άδικο τρόπο τη ζωή τους δεν επιτρέπει τακτικισμούς. Δεν συμφωνούμε με λογικές που ακούστηκαν από αυτό εδώ το βήμα:«ψήφισε την πρότασή μου για να ψηφίσω τη δική σου» ή ότι «ψηφίζουμε όλες τις προτάσεις» ή το «δεν ψηφίζουμε καμία πρόταση για προανακριτική επιτροπή».

Θέλουμε το κάθε τι που κάνουμε να είναι τεκμηριωμένο και να προσφέρει ουσιαστικά στο κύριο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να μάθουμε την αλήθεια και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στα Τέμπη», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και κατέστησε σαφές ότι «δεν συμβάλουμε στο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, «φταίνε όλοι διαχρονικά», γιατί μέσα από τη διάχυση της ευθύνης, θέλει να προστατεύσει τους υπουργούς της». Δεσμεύτηκε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει και πάλι τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, επί των συγκεκριμένων αδικημάτων που θα εντοπίζουν οι δικαστικές αρχές όταν η εισαγγελία στη Λάρισα, ολοκληρώσει την έρευνά της και εντοπίσει ευθύνες πολιτικών προσώπων.

«Άκουσα και τον πρωθυπουργό να το επαναλαμβάνει σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα, η τραγωδία των Τεμπών, θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική;». Τι θέλει να πει με αυτό ο ποιητής; Θεωρεί ότι η απιστία κατά του δημοσίου, το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ο κ. Καραμανλής δεν είναι αρκετά σοβαρό;», είπε ο κ. Ανδρουλάκης ασκώντας κριτική στον Πρωθυπουργό.

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο:Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, οι συνάθρωποί μας θα ζούσαν. Γι’ αυτό προτείνουμε προανακριτική βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, το οποίο είναι έτοιμο και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Χωρίς να προσθέτουμε τίποτα, χωρίς συνωμοσιολογίες, χωρίς σενάρια.

Γιατί έχουμε χρέος να διερευνήσουμε τις συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες που εντοπίζονται εκεί και σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων υπουργών αναφορικά με τη σύμβαση 717.

Γιατί υπάρχει ήδη μια ώριμη ποινική δικογραφία που εντοπίζει και περιγράφει τις ευθύνες και τα πρόσωπα, που είναι οι πρώην Υπουργοί Σπίρτζης και Καραμανλής. Είναι κρίσιμο να μην χαθεί άλλος χρόνος και οδηγηθούμε σε παραγραφή αδικημάτων», κατέληξε ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά Άρθρα