Τουρκία: Υπέγραψε συμφωνία Άμυνας με το Ηνωμένο Βασίλειο – Καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Εθνοσυνέλευση

 Τουρκία: Υπέγραψε συμφωνία Άμυνας με το Ηνωμένο Βασίλειο – Καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Εθνοσυνέλευση

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, συμφώνησαν σήμερα (Πέμπτη 23/11) να συνεργαστούν πιο στενά «για να βοηθήσουν στην επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και στα δύο έθνη», όπως ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.Το Σχέδιο υπογράφηκε για μια στενότερη αμυντική σχέση μεταξύ των δύο εθνών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, υπέγραψε σήμερα Δήλωση Πρόθεσης για αμυντική συνεργασία, με τον Τούρκο ομόλογο του, Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το Σύμφωνο προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, τον εντοπισμό πιθανών κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο και την εξερεύνηση υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το ανακοινωθέν.

Εκτός από τη συζήτηση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον ομόλογο του «που χρησιμοποίησε την επιρροή της Τουρκίας ως φύλακα στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτρέψει την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικού σιτηρών σε έθνη που το χρειάζονται περισσότερο».

Επίσης ενίσχυσαν τη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη προσήλωσης στη συλλογική υποστήριξη των δύο κρατών προς την Ουκρανία.

«Χάρηκα πολύ που συνάντησα τον ομόλογο μου, υπουργό Γκιουλέρ, και συμφωνήσαμε από κοινού να εμβαθύνουμε την αμυντική σχέση ΗΒ-Τουρκίας.«Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και, σε μια εποχή τέτοιας παγκόσμιας αστάθειας, η επιρροή τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε θα δει τη σχέση μας να εξελίσσεται από δύναμη σε δύναμη και να ενισχύσει τη συνεργασία των εθνών μας στην άμυνα και την ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς.

Περιπαίζει το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν

Η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η έγκριση της αίτησης προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας της επόμενης εβδομάδας, αναφέρουν πηγές που επικαλείται στον ιστότοπό της η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα συνεχίσει πιθανότατα τη συζήτηση επί του θέματος την Τρίτη ή την Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες δηλαδή που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το απροσδιόριστων πηγών δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια τηλεγραφήματος του Reuters, το οποίο μετέδωσε την ίδια πληροφορία επικαλούμενο «τουρκικές πηγές».

Η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία είχε έρθει προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αποφασίστηκε η αναβολή της σχετικής συζήτησης. «Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ωριμάσει, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» ανέφερε η εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή. Είχε προηγηθεί η εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Άκτσαπαρ στην Επιτροπή υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

Σχετικά Άρθρα