Ο υπουργός Επικοινωνιών στοχοποιεί τη Haaretz για υποκίνηση κατά του Ισραήλ

 Ο υπουργός Επικοινωνιών στοχοποιεί τη Haaretz για υποκίνηση κατά του Ισραήλ

Προσπάθεια λογοκρισίας από την Ισραηλινή Κυβέρνηση προς την εφημερίδα Haaretz με τον Σλόμο Κάρχι Υπουργό Επικοινωνίας να ζητά να διακοπούν οι κρατικές διαφημίσεις και συνδρομές της εφημερίδας, καθώς είναι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι από το κόμμα Λικούντ επιδιώκει να επιβάλει κυρώσεις στην εφημερίδα Haaretz, δήλωσε στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσί Φουκς σε επιστολή του την Πέμπτη.

«Από την αρχή του πολέμου, το γραφείο μου έχει λάβει πολλά παράπονα για την Haaretz που παίρνει μια επιβλαβή κατεύθυνση που υπονομεύει τους στόχους του πολέμου και αποδυναμώνει τη στρατιωτική προσπάθεια και την κοινωνική μας ανθεκτικότητα», έγραψε ο Κάρχι. «Είναι πιθανό ότι ορισμένα από τα άρθρα της ξεπερνούν ακόμη και τα νομικά όρια στα τμήματα του Ποινικού Κώδικα που είναι μοναδικά σε καιρό πολέμου».
Ο Κάρχι συνέχισε να εξηγεί ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της εφημερίδας προέρχεται από διαφημίσεις και συνδρομές που αγοράζονται από την κυβέρνηση.

«Ο τερματισμός της αγοράς υπηρεσιών της Haaretz από κυβερνητικούς φορείς θα μειώσει τη σοβαρή ζημιά που αισθάνονται οι πολίτες του Ισραήλ, όχι μόνο από το περιεχόμενο της εφημερίδας αλλά και από το γεγονός ότι αναγκάζονται να τη χρηματοδοτούν με τους φόρους τους», συνέχισε.

Μεταξύ του περιεχομένου που καταδίκασε ο Κάχρι ήταν άρθρα που κατηγορούσαν το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, συνέκριναν την 7η Οκτωβρίου με «την επί δεκαετίες ρουτίνα των Παλαιστινίων» και άλλα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε κανονισμούς έκτακτης ανάγκης κατά των ξένων καναλιών που έβλαπταν την εθνική ασφάλεια, χρησιμοποίησε την εξουσία της κατά του λιβανέζικου Al-Mayaden και ξεκίνησε μια παρόμοια διαδικασία κατά του καταριανού Al-Jazeera», σημείωσε επίσης ο Κάχρι προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο ότι ενώ εμείς δρούμε κατά των ξένων εκδόσεων, μια ισραηλινή εφημερίδα να συνεχίζει να χρηματοδοτείται κυρίως από το ισραηλινό κοινό, ενώ διαδίδει υποκίνηση από τους εχθρούς του Ισραήλ».

Ως εκ τούτου, ο Κάχρι πρότεινε στην κυβέρνηση να τερματίσει όλες τις σχέσεις με την Haaretz, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών συνδρομών των δημοσίων υπαλλήλων, να σταματήσει να πληρώνει για διαφημίσεις και να λάβει επιστροφή χρημάτων για τις μελλοντικές προγραμματισμένες διαφημίσεις, να μπλοκάρει τις πληρωμές προς την εφημερίδα και να τερματίσει κάθε επικοινωνία με την εφημερίδα και οποιαδήποτε συνδεδεμένη έκδοση.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Ισραήλ τάχθηκε αμέσως κατά του σχεδίου του Κάχρι.

«Ο υπουργός επικοινωνιών έχει χάσει τον προσανατολισμό του», ανέφερε η Ένωση σε ανακοίνωσή της. «Ο Κάχρι, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της βραχυπρόθεσμης θητείας του αποτυγχάνοντας στις προσπάθειές του να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία (Kan), αποφάσισε να επικεντρωθεί σε έναν νέο στόχο.

«Η νέα του πρόταση για τη διακοπή των κυβερνητικών σχέσεων με τη Haaretz είναι μια λαϊκίστικη πρόταση που στερείται κάθε σκοπιμότητας και λογικής. Όλος ο στόχος της είναι να κερδίσει συμπάθειες στην πολιτική του βάση στις πλάτες των ηθικών δημοσιογράφων που εργάζονται μέρα και νύχτα για να κάνουν ρεπορτάζ για τον πόλεμο».

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Ιερουσαλήμ καταδίκασε επίσης την πρόταση, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική. «Μπορούμε μόνο να σημειώσουμε ότι κάθε εταιρεία μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει σύμφωνα με το νόμο χωρίς να τίθεται υπό οικονομική πολιορκία λόγω των απόψεων που δημοσιεύει», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. «Αυτό συνέβαινε πριν από τη θητεία του ως υπουργού επικοινωνίας και έτσι θα γίνει και μετά από αυτήν».

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Γκιλάντ Καρίφ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει ποτέ την πρόταση. «Ωστόσο, στην τρέχουσα πραγματικότητα, αυτός και οι φίλοι του θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τη μηχανή του μίσους σε υψηλή ταχύτητα», είπε.

Σχετικά Άρθρα