Reuters: Θα γίνει και δεύτερη ανταλλαγή Παλαιστινίων με ομήρους

 Reuters: Θα γίνει και δεύτερη ανταλλαγή Παλαιστινίων με ομήρους

Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς που συμφωνήθηκε την Τετάρτη για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι αυτό θα σημάνει την πλήρη απελευθέρωση 100 από τους περίπου 240 ανθρώπους που κατέλαβε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Η δεύτερη παρτίδα θα ακολουθήσει την πρώτη παρτίδα. Θα χρειαστούν τέσσερις ή πέντε ημέρες για να οργανώσουν ότι θα συμμετάσχουν 50 Ισραηλινοί (όμηροι) σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους (κρατούμενους)», είπε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ενώ είπε ότι οι κρατούμενοι θα περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά και οι συνθήκες θα είναι οι ίδιες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν αμέσως. Ωστόσο, το Ισραήλ προσφέρθηκε, σε δήλωση του υπουργικού συμβουλίου, να παρατείνει την παύση κατά μία ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που παραδόθηκαν από τη Χαμάς.

Θα αποφυλακιστούν ανήλικοι και γυναίκες 

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η συντριπτική πλειονότητα, 287 από τους 300 κρατούμενους ασφαλείας που προβλέπεται να απελευθερωθούν, είναι άνδρες ηλικίας 18 ετών και κάτω – οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται για ταραχές και ρίψεις πετρών στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι υπόλοιποι 13 κρατούμενοι είναι ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταδικαστεί για απόπειρες επιθέσεων με μαχαίρι.

Σύμφωνα με την απόφαση, και οι 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μόνο υπό τον όρο ότι 100 ζωντανοί όμηροι – Ισραηλινοί πολίτες ή Ισραηλινοί κάτοικοι – θα απελευθερωθούν από τη Γάζα και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η κυκλοφορία θα γίνει σε δύο στάδια, με πολλαπλές φάσεις σε κάθε στάδιο.

Σε πρώτο στάδιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους μόλις επιστραφούν στο Ισραήλ 50 όμηροι. Αυτό θα γίνει σε τέσσερις φάσεις, με τουλάχιστον 10 ομήρους να απελευθερώνονται σε κάθε φάση.

«Το πρώτο μέρος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει μια παύση στις μάχες», αναφέρει η απόφαση.

«Κάθε 10 όμηροι, 24ωρη κατάπαυση πυρός»

Στο δεύτερο στάδιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει «έως» άλλους 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας εάν «έως» 50 επιπλέον όμηροι επιστραφούν στο Ισραήλ. Λέει ότι η ίδια αναλογία Παλαιστινίων αιχμαλώτων προς Ισραηλινούς ομήρους από το πρώτο μέρος θα συνεχιστεί, με κάθε επιπλέον φάση να περιλαμβάνει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων.

«Για κάθε επιπλέον απελευθέρωση 10 ομήρων θα υπάρχει μια επιπλέον παύση των μαχών 24 ωρών», λέει.

Και πάλι, στο δεύτερο στάδιο, οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μόνο όταν οι όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα