Στήνεται σκηνικό …αποστασίας για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου- Οι “λαγοί” στα σόσιαλ- Η ιστορία: 1965, 1993, 2015
Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας (Ant1 -Νίκος Χατζηνικολάου), αποκαλώντας “αποστασία” την αποχώρηση των βουλευτών και των στελεχών υπό την Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο όρος έχει πολύ βαρύ ιστορικό φορτίο, αν και μία τέτοια αποχώρηση δεν συνάδει με τον τρόπο που έχει καταχωρηθεί στην πολιτική ιστορία με σταθμούς το 1965 και το 1993. Είναι,δε, αξιοσημείωτο πως ο όρος δεν χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση των στελεχών και βουλευτών της “Ομπρέλας” που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρις να τους αποδοθεί το στίγμα του αποστάτη. Είναι προφανές πως η περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου μετράει διαφορετικά για την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.
Κι ενώ ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί η αποσκίρτηση των βουλευτών, ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης, στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Στέφανου Κασσελάκη, όπως λέγεται, πολύ δραστήριος στα social media με δεκάδες χιλιάδες ακολούθους, έσπευσε να χαρακτηρίσει αποστάτες όσους …προτίθενται να αποχωρήσουν.
Πρόκειται, δίχως άλλο, για προλείανση του εδάφους και εναρκτήριο λάκτισμα για όσα θα ακολουθήσουν στο X (twitter) από τους λογαριασμούς που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι οι ίδιοι λογαριασμοί που καλλιέργησαν τον μύθο περί υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της εσωκομματικής εκλογής ηγεσίας.
Σε μία προσπάθεια (απέλπιδα) ανακωχής ο Κώστας Ζαχαριάδης ζήτησε παύση …δραστηριότητας 72 ωρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φιλότιμη αλλά άνευ αποτελέσματος. Τα μαχαίρια έχουν ήδη ακονιστεί.
Λένε ότι φεύγουν αύριο.
Αν δεν έχουν βρει όνομα, να βοηθήσω:
Νέοι Αποστάτες.
Αρχικά:
ΝΑ
Με τα χέρια ορθάνοιχτα.
Στα μούτρα της Αριστεράς.
Στα μούτρα των ψηφοφόρων τους.
Στα μούτρα μας.— Nikos Moraitis (@Nikosmoraitis) November 21, 2023
Για την ιστορία, μόνο, όταν το 2015 (Αύγουστος) αποχώρησαν περίπου 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Κωνσταντοπούλου κ.ά) και παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, τότε, κυβέρνηση, ελάχιστοι διανοήθηκαν να τους αποκαλέσουν αποστάτες. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε το οργανωμενο σχέδιο εκ των έσω που ευνοούσε τη Ν.Δ, κάποιες δε εφημερίδες είχαν αναλάβει να χρησιμοποιήσουν τον όρο.
Αν και τότε επρόκειτο, όντως, για κίνηση που… έριχνε την κυβέρνηση. Ο τότε πρωθυπουργός είχε πει:
«Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς δίναμε μάχες και καθόμασταν με την ίδια αγωνία πριν εβδομάδες και λέγαμε ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά. Εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά. Εκ του ασφαλούς όμως και έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Εγώ δεν καταλάβα ότι το όχι του λαού ήταν ναι στη δραχμή. Όταν το λέμε αυτό μάλλον πρόκειται λαθροχειρία.
Οι δηλώσεις Κασσελάκη
«Η κα Αχτσιόγλου έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές ένα πολύ μεγάλο ποσοστό» είπε, και δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα αποχωρήσει. Έφερε ως παράδειγμα τον κ. Χαρίτση, στον οποίον πρότεινε τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι πρότεινε ρόλο και στην κυρία Αχτσιόγλου, η οποία επέλεξε να αφιερωθεί μετά τις εκλογές στην οικογένειά της.
«Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη χούντα- αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να διεκδικήσουμε ξανά την κυβέρνηση όπως θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας»
Με τον όρο Αποστασία ή Ιουλιανά αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας η περίοδος πολιτικής ανωμαλίας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου σχηματίστηκαν κυβερνήσεις από μέλη της Ενώσεως Κέντρου παρά τη σφοδρή αντίθεση του αρχηγού της Γ. Παπανδρέου και της πλειοψηφίας των βουλευτών της. Οι πρωθυπουργοί και υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων, καθώς και οι βουλευτές της Ε.Κ. που τελικά στήριξαν αυτές τις κυβερνήσεις χαρακτηρίστηκαν αποστάτες, καθώς υπήρχε η εντύπωση σε πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και ιστορικούς ότι η στήριξη που παρείχαν δεν πήγαζε από πολιτική ή ιδεολογική συμφωνία, αλλά ήταν προϊόν χρηματισμού και υποσχέσεων για ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων. Η περίοδος αυτή ήταν περίοδος πολιτικής αστάθειας και εντάσεων με έντονη την ανάμιξη του νεαρού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά παράβαση του Συντάγματος του 1952. Οδήγησε σε απαξίωση των πολιτικών και άνοιξε τον δρόμο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
- Με τον όρο Αποστασία ή Ιουλιανά αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας η περίοδος πολιτικής ανωμαλίας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου σχηματίστηκαν κυβερνήσεις από μέλη της Ενώσεως Κέντρου παρά τη σφοδρή αντίθεση του αρχηγού της Γ. Παπανδρέου και της πλειοψηφίας των βουλευτών της. Οι πρωθυπουργοί και υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων, καθώς και οι βουλευτές της Ε.Κ. που τελικά στήριξαν αυτές τις κυβερνήσεις χαρακτηρίστηκαν αποστάτες, καθώς υπήρχε η εντύπωση σε πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και ιστορικούς ότι η στήριξη που παρείχαν δεν πήγαζε από πολιτική ή ιδεολογική συμφωνία, αλλά ήταν προϊόν χρηματισμού και υποσχέσεων για ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων. Η περίοδος αυτή ήταν περίοδος πολιτικής αστάθειας και εντάσεων με έντονη την ανάμιξη του νεαρού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά παράβαση του Συντάγματος του 1952. Οδήγησε σε απαξίωση των πολιτικών και άνοιξε τον δρόμο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
- Η 8η Σεπτεμβρίου είναι η 251η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 252η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημερομηνία που, το 1993, γράφτηκε στην Ελλάδα ένα πολιτικό θρίλερ απ’ αυτά που θα ζήλευε και η πιο ευφάνταστη πένα: Ο Αντώνης Σαμαράς έριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη και την ιστορία της χώρας.