Ραγδαίες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό: Πώς διαβάζουν σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

 Ραγδαίες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό: Πώς διαβάζουν σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata επιβεβαιώνει τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου που θέλει το ΠΑΣΟΚ να καθιερώνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ! Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει εκτιμήσεις κορυφαίων δημοσκόπων που μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Από αυτά προκύπτει ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση λαμβάνει μονιμότερα χαρακτηριστικά, πέρα από τη συγκυρία, παρά το ότι δεν διαφαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ουσιαστική άνοδος των δημοσκοπικών του ποσοστών, ειδικά αν αυτά συγκριθούν με την κατάρρευση εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης προεξοφλούν τη δημιουργία ενός κόμματος από όσους αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει ότι στην ευρύτερη Αριστερά αναμένονται ανακατατάξεις και ζυμώσεις που για ένα ικανό χρονικό διάστημα θα την κρατήσουν εκτός διεκδίκησης της πολιτικής ηγεμονίας.

Πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα (που θα περιλαμβάνει και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου) η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας θα είναι και πάλι, μετά από περίπου μια δεκαετία, το ΠΑΣΟΚ, αν και με πολύ μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει έως τώρα να δομήσει έναν αξιόπιστο, εναλλακτικό πολιτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση. Οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, επικεντρώνει την κριτική του σε θέματα που θεωρεί ότι μπορεί να βλάψουν τη Νέα Δημοκρατία (παρακολουθήσεις, δυστύχημα στα Τέμπη, πλημμύρες στη Θεσσαλία κλπ), αλλά αυτά δεν οικοδομούν ένα διακριτό κυβερνητικό προφίλ για το κόμμα και τον ίδιο τον Ανδρουλάκη.

Και τούτο διότι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι πολίτες περιμένουν μια πειστική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγετική ομάδα θεωρεί πως ο λόγος της καθίζησης των εκλογικών ποσοστών αφορά την εσωκομματική κατάσταση. (Στην τελευταία μέτρηση της prorata πάντως o Στέφανος Κασσελάκης με 11% βρίσκεται στην 6η θέση, στο ερώτημα για τις θετικές γνώμες πολιτικών αρχηγών γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημα της απήχησης. Πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (33%), δεύτερος ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), τέταρτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%) και πέμπτος ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%). Δηλαδή κάτω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται μόνο οι επικεφαλής των Σπαρτιατών και της Νίκης).

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» με τάση προς ένα μονοψήφιο νούμερο – αν αποδεχθεί κανείς την πορεία των δημοσκοπήσεων-, όσο και η προσωπική επιρροή του προέδρου του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει συνεχώς τα τελευταία 24ωρα «διορθωτικές δηλώσεις» υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε θεώρησε πως ένα πρόσωπο μπορεί να κάνει την διαφορά και ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια.

Στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη έθεσε όσο το δυνατόν χαμηλότερα τον πήχη των ευρωεκλογών λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο το «17 με 18%». Αυτά ενώ στελέχη της ηγετικής ομάδας πριν μόλις μερικές ημέρες μιλούσαν για ποσοστά μεταξύ 26 και 32% τα οποία πλέον θεωρούνται …σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

ΠΑΣΟΚ

Ικανοποίηση, ψυχραιμία  και επιμονή στην συνταγή της σταθερής ανόδου. Αυτό φαίνεται να είναι το δόγμα που κυριαρχεί στην Χαριλάου Τρικούπη. Με την ηγεσία του κόμματος να επιμένει πως το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί το πλάνο που έχει χαράξει με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δίχως μάλιστα καμία ανησυχία για τον …ρυθμό αύξησης των ποσοστών αφού όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη οι απότομες εκτινάξεις, εύκολα χάνονται.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Δεν πανηγυρίζουμε με τις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με συνέπεια, χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να υπάρχει πραγματικός προοδευτικός αντίπαλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παρότι απευθύνει κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο από την άλλη δεν πρόκειται να επιδοθεί στην …μεταγραφολογία στελεχών. Όπως δήλωσε «δεν πρόκειται να επαναλάβω ούτε αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης, ούτε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας. Οικοδομώ την ανανέωση της παράταξης από τα σπλάχνα της»

ΚΚΕ

Αρκετά απλό είναι το συμπέρασμα που βγάζουν στον Περισσό για την αύξηση των ποσοστών του κόμματος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο Δημήτρης Κουτσούμπας να έχει μιλήσει για την πιθανότητα να βρεθεί το ΚΚΕ σε ποσοστά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έχει δηλώσει σε πολλές εκδοχές ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπή «το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, μέσα και έξω από τη Βουλή, είναι και ο λόγος ενίσχυσής του».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε στο ΚΚΕ αυτή την περίοδο δεν ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις αλλά εστιάζουν στην αντίθεση τους σε όσα πρεσβεύει ο προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε χθες στην Βουλή. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόκειται να μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής και το Τμήμα Επαγγελματο-βιοτεχνών της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, επιστήμονες και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Πάντως, αν και ουδέποτε αναφέρεται στις ανακοινώσεις του κόμματος, είναι σαφές ότι σημαντική συμβολή στην ανοδική πορεία του ΚΚΕ έχει και η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης και σε κάποιες δημοσκοπήσεις ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός …γενικώς.

Σχετικά Άρθρα