Πρέπει να σταματήσουν τα απαράδεκτα περιστατικά βίας σε βάρος υγειονομικών στα νοσοκομεία

 Πρέπει να σταματήσουν τα απαράδεκτα περιστατικά βίας σε βάρος υγειονομικών στα νοσοκομεία

Σχεδόν καθημερινά πλέον, καταγράφονται περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας από ασθενείς και επισκέπτες σε βάρος των υγειονομικών, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να λαμβάνονται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων από την πολιτεία. Τελευταίο συμβάν, πριν λίγες ώρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου βιοπράγησε ασθενής σε βάρος νοσηλεύτριας.

Συγκεκριμένα, σήμερα (Τετάρτη) τα ξημερώματα, γύρω στις 4 π.μ., στη χειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, νοσηλευόμενος ασθενής, που έκανε μικρό χειρουργείο, έβρισε τις δύο νοσηλεύτριες βάρδιας χυδαιότατα, επειδή του απαγόρευσαν να καπνίσει.

«Σηκώθηκε και επιτέθηκε σε μια νοσηλεύτρια, που από τύχη γλύτωσε το κάταγμα στο χέρι από το ασφυκτικό σφίξιμο. Τρομοκρατήθηκαν οι δύο νοσηλεύτριες.

Τώρα, βρίσκεται εκεί η αστυνομία και γίνονται ανακρίσεις στο νοσοκομείο.

Ο ‘νταής’ ασθενής θα φύγει σαν κύριος, γιατί για να τον συλλάβει η αστυνομία να και να περάσει αυτόφωρο, πρέπει κάποιος να του κάνει μήνυση», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος.

Η νοσηλεύτρια που υπέστη τη βίαιη συμπεριφορά του ασθενή -δράστη φοβάται τη στοχοποίηση… «Η διοίκηση θα ισχυριστεί ότι δεν έχει έννομο συμφέρον. Έτσι, η αστυνομία θα κάνει εξακρίβωση στοιχείων και θα αποχωρήσει.

Αυτό γίνεται σε όλα τα περιστατικά βιοπραγίας σε βάρος του προσωπικού. Πυροβόλησαν, μαχαίρωσαν, ξυλοφόρτωσαν αρκετούς συναδέλφους, που αποκόμισαν σοβαρούς τραυματισμούς.

Τι περιμένουμε να πάρουμε μέτρα; Μήπως πρώτα πρέπει να σκοτωθεί κάποιος από εμάς;», ερωτά ο κ. Γιαννάκος.

Οι υγειονομικοί δικαίως ζητούν καλύτερη φύλαξη στα νοσοκομεία, με προσλήψεις προσωπικού ασφαλείας, συχνές περιπολίες της αστυνομίας στους γύρω δρόμους των νοσοκομείων, υποβολή μηνύσεων στα άτομα που βιαιοπραγούν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων

«Οι λιγοστοί υγειονομικοί δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να εξυπηρετούν ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς στα επείγοντα για να μην υπάρχει ταλαιπωρία και αγανάκτηση. Δεν είναι θαυματοποιοί να νικάνε συνεχώς τον θάνατο.

Μην αναρωτιούνται μετά για το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ», καταλήγει, διαμαρτυρόμενος, ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα