Ιράκ: Οκτώ ιρανοί μαχητές νεκροί από πλήγματα των ΗΠΑ – Κλιμάκωση καταγγέλλει η Βαγδάτη

 Ιράκ: Οκτώ ιρανοί μαχητές νεκροί από πλήγματα των ΗΠΑ – Κλιμάκωση καταγγέλλει η Βαγδάτη

Τουλάχιστον οκτώ μαχητές φιλοϊρανικής ένοπλης οργάνωσης σκοτώθηκαν από Αμερικανικά πλήγματα, σήμερα Τετάρτη, με τη Βαγδάτη να καταγγέλλει μια «επικίνδυνη κλιμάκωση», σε ένα πλαίσιο αυξημένων περιφερειακών εντάσεων αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Χαμάς στη Γάζα.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή Centcom ανακοίνωσε ότι προέβη σε «πλήγματα ακριβείας» σε δύο εγκαταστάσεις στο Ιράκ, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων κατά των Αμερικανών στρατιωτών και των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία.

Ήδη χθες, Τρίτη, βομβαρδισμός στην περιοχή του Αμπού Γκράιμπ κοντά στη Βαγδάτη είχε θέσει στο στόχαστρο όχημα της Χασντ αλ Σαάμπι, προκαλώντας έναν θάνατο και τραυματίες, σε αυτό που η Ουάσινγκτον αποκαλεί πλήγμα «αυτοάμυνας».

Αντιδρώντας στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» και μια «επικίνδυνη κλιμάκωση», υπογραμμίζοντας πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν «εν αγνοία» των αρχών.

Αναφερόμενη στις φιλοϊρανικές οργανώσεις, η κυβέρνηση, που έχει ονομαστεί από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, κρίνει ως «καταδικαστέες και παράνομες» τις «ένοπλες δραστηριότητες» που πραγματοποιούνται εκτός του πλαισίου του στρατιωτικού θεσμού.

Σήμερα Τετάρτη, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έθεσαν στο στόχαστρο την περιοχή Τζουρφ αλ-Σαχάρ, περίπου 60 χλμ. νότια της Βαγδάτης. Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, μια επιδραστική φατρία της Χασντ αλ Σαάμπι, πρώην παραστρατιωτικοί που εντάχθηκαν στις τακτικές δυνάμεις, ανέφεραν τον θάνατο οκτώ μαχητών.

Αυτό το «έγκλημα», υπόσχεται η οργάνωση σε μια ανακοίνωση, «δεν θα μείνει ατιμώρητο». Και αναφερόμενες στις επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ δεσμεύονται να «διευρύνουν την εμβέλεια των στόχων, αν ο εχθρός συνεχίσει την εγκληματική μέθοδό του».

Τα αμερικανικά αυτά πλήγματα είναι τα πρώτα στο Ιράκ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη βομβαρδίσει τρεις φορές στη Συρία εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε επτά ανθρώπους που συνδέονται με δύο ιρακινές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ.

Το αμερικανικό πλήγμα, την Τρίτη, στην περιοχή του Αμπού Γκράιμπ πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην επίθεση, την προηγουμένη, με «βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς» στην ιρακινή βάση Άιν αλ-Άσαντ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, τον στρατηγό Πατ Ράιντερ.

Η επίθεση στην Άιν αλ-Άσαντ προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων και ελαφρές ζημιές στη βάση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο αριθμός των επιθέσεων με στόχο της αμερικανικές δυνάμεις και τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό στο Ιράκ και στη Συρία αυξήθηκε αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η Ουάσινγκτον κατέγραψε 66 επιθέσεις με ρίψεις ρουκετών ή πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από τις 17 Οκτωβρίου, 10 ημέρες από την έναρξη του πολέμου σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εξήντα μελών των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και σχεδόν 2.500 στο Ιράκ που πολεμούν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά Άρθρα