Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία: Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο; Το σχέδιο Μαξίμου, οι “αρνητές” της ΝΔ και η… ΕΕ

 Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία: Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο; Το σχέδιο Μαξίμου, οι “αρνητές” της ΝΔ και η… ΕΕ

Το μακρινό 1978, προβλήθηκε στις κινηματογράφους η ταινία «Το Κλουβί με τις Τρελές», γαλλοϊταλικής παραγωγής.  Η ταινία μιλούσε για την ιστορία ενός ομόφυλου ζευγαριού που είναι ιδιοκτήτες ενός κλαμπ και έχουν έναν γιο που τους ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί. Έπρεπε, λοιπόν να καλέσουν τους γονείς της νεαρής φίλης, του γιου τους για να γνωριστούν. Ήταν μια ταινία που περιέγραφε με χιουμοριστικό και κωμικό τρόπο τι σημαίνει οι γονείς ενός ανθρώπου να είναι ίδιου φύλου. Κάτι που στη σημερινή εποχή ζούμε όλο και πιο συχνά. Και που σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Και στο πεδίο της πολιτικής όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα. Στη Βουλή κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, είναι αντίθετα, το καθένα για τους δικούς του λόγους στην προοπτική να γίνει νόμος του κράτους ο γάμος μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου.

  • Στην κυβέρνηση, τα πράγμα είναι κάπως μπερδεμένα. Δια στόματος του πρωθυπουργού μάθαμε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών – οι παλιότεροι θα θυμούνται κάποιον μιλούσε εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το «κουσούρι» –  και όλα τα «συμπαρομαρτούντα», όπως η υιοθεσία, αλλά ήδη κάποια στελέχη δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν.

Το ζήτημα έχει προφανώς πολλές όψεις και σίγουρα δεν είναι νομικό, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν. Δεν αφορά τη σφαίρα της «ηθικής» και προφανώς της Εκκλησίας. Έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και επιδρά στην κοινωνία με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης.

Ωστόσο  είναι και πολιτικό. Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε περιδίνηση καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ – Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης – να έχουν εκφραστεί ήδη είτε κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της πρόβλεψης για υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλλου, είτε δηλώνουν ότι θα το σκεφτούν όταν δουν το σχέδιο νόμου.

Στο παρελθόν (2108),  55 ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι, είχαν εξηγήσει μέσω ενός κειμένου που είχαν υπογράψει ότι τα παιδιά των ομοφυλόφιλων δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους. Όπως εξηγούσαν χαρακτηριστικά «ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή. Δεν έχουν βρεθεί διαφορές αναφορικά με κρίσιμους παράγοντες, όπως η αυτοεκτίμηση, το άγχος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί ότι τα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων δεν αναπτύσσονται το ίδιο καλά σε σχέση με τα παιδιά ετεροφυλόφιλων γονέων, δεν βρίσκουν υποστήριξη στην επιστημονική ερευνητική βιβλιογραφία. Αντίθετα, τα επιστημονικά ευρήματα συμφωνούν στο ότι οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι είναι τόσο κατάλληλοι και ικανοί ως γονείς όσο είναι και οι ετεροφυλόφιλοι. Επιπρόσθετα, η εμπειρική έρευνα δεν υποστηρίζει την αντίληψη ότι η ανατροφή από ομοφυλόφιλο γονέα επηρεάζει την ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου του παιδιού, ενώ δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα ότι η παρουσία τόσο του αντρικού όσο και του γυναικείου προτύπου στο σπίτι προάγει την προσαρμογή και ευεξία παιδιών και εφήβων».

Στην πολιτική εκδοχή το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg. Ήταν μια απάντηση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν πραγματικότητα και είναι μέρος της στρατηγικής μας». Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες έφεραν το Μαξίμου έτοιμο να προχωράει την μεταρρύθμιση έως το τέλος του 2023. Κάτι που ωστόσο δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, καθώς αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί δήλωναν πλήρη άγνοια.

Γιατί όμως η κυβέρνηση φαίνεται να μη βιάζεται;

Όπως τονίσαμε λίγο παραπάνω ένας πρώην πρωθυπουργός, δύο υπουργοί που έχουν θητεύσει από την άκρα δεξιά έως την βουλευτική εκδοχή της, δηλαδή το ΛΑΟΣ κι ένας πρώην υπουργός με την ίδια πορεία, όλοι του βουλευτές με επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της ΝΔ, δηλώνουν δημόσια αντίθετοι στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Φανταστείτε  τώρα να γίνει και η αναγκαία προσθήκη στον νόμο που θα προβλέπει και υιοθεσία.

  • Ο κ. Σαμαράς έχει καταγγείλει τη woke culture και είχε προειδοποιήσει πως «όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια ‘‘ατζέντα’’,  κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν». Όλες οι πληροφορίες τον φέρουν αποφασισμένο να μην ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου όπως αυτό.

Ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης σε δημόσια δήλωση του (Action24) υπήρξε περισσότερο από ξεκάθαρος: «Την άποψή μου, την προσωπική την έχω εκφράσει, είμαι αντίθετος. Έχω πει ότι δεν θα το ψηφίσω».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Άδωνις Γεωργιάδης – να θυμίσουμε ότι είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ – δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω σε αυτό το θέμα, θέλω να δω το νομοσχέδιο και μετά θα σας πω. Δεν έχω αξιωματική θέση κατά, ούτε αξιωματική θέση υπερ. Θέλω να δω τι συμβαίνει».

Ωστόσο δεν έχει δείξει στο παρελθόν επιφυλάξεις για σχέδια νόμου που έχουν ανακοινωθεί ότι πρόκειται να έρθουν στη Βουλή – ειδικά από τον πρωθυπουργό – ποτέ στο παρελθόν. Ο κ. Γεωργιάδης βέβαια έχει επιδείξει ότι είναι ένα είδος «χαμαιλέοντα» της πολιτικής. Προσαρμόζεται με το κόμμα στο οποίο βρίσκεται και προφανώς με το ακροατήριό του. Αυτό έκανε στην περίπτωση των νέων ταυτοτήτων, τασσόμενος απέναντι σε θεωρίες συνομωσίας.

Στους τέσσερις, έρχεται να προστεθεί η βουλευτής Νότιου Τομέα της ΝΔ, Ιωάννα Γκελεστάθη η οποία είπε ότι δεν ψηφίσει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου.

Ωστόσο το γεγονός ότι δεν φαίνεται να βιάζεται η κυβέρνηση μπορεί να της προκαλέσει άλλα προβλήματα και να βρεθεί η Ελλάδα «κατηγορούμενη» για όσα δεν έχει κάνει για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναγγείλει ότι θα πρέπει να αναλάβει δράση κατά της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ, που αφορούν ζητήματα σχετικά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην ΕΕ – εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 123 αποχές –  τονίζει ότι οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν πλήρως τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, παντού στην Ένωση. Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι οι γάμοι ή τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Τι γίνεται στη Βουλή

 Στην Ελλάδα ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που δεν το θέλουν. Στο Κοινοβούλιο είναι τουλάχιστον τρία κόμματα στο σύνολό τους ( Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη) και ένα κομμάτι της ΝΔ που είναι άγνωστο πως θα εκφραστεί.

  • Το βασικό επιχείρημα όλων των αυτών, βασίζεται σε στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που έχουν εδραιωθεί κοινωνικά για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους.

Και οι θεωρίες είναι πολλές. Κάποιοι έχουν σχηματίσει την άποψη ότι αποδεκτή μορφή οικογένειας είναι η ετεροκανονική πυρηνική οικογένεια με μια μαμά, έναν μπαμπά σε σχέση γάμου που ζουν με τα παιδιά τους κάτω από την ίδια στέγη. Όλοι οι άλλοι οικογενειακοί σχηματισμοί, επειδή δεν ανήκουν στο συνηθισμένο δεν είναι κατάλληλες για να μεγαλώνουν εντός τους παιδιά.

  • Πόσοι είδαν τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, δείχνοντας μια φωτογραφία που παραπέμπει σε μια οικογένεια που αποτελούνταν από δύο άνδρες που ζούσαν μαζί με το παιδί τους, έλεγε εμφατικά «εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό»;

Το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών όχι απλώς επείγει για να μη μοιάζει η Ελλάδα με την Ουγγαρία του Όρμπαν,  αλλά είναι και ζήτημα που μπορεί να φέρει ένα θετικό αποτύπωμα σε μια χώρα που το έχει ανάγκη. Τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές.


Σχετικά Άρθρα