Ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα: Τετραήμερη κατάπαυση πυρός με απελευθέρωση ομήρων και αποφυλάκιση παλαιστίνιων – Εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα και καύσιμα

 Ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα: Τετραήμερη κατάπαυση πυρός με απελευθέρωση ομήρων και αποφυλάκιση παλαιστίνιων – Εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα και καύσιμα

Σε ισχύ η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς αλλά και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. «Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (…) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση απο την ισραηλινή πλευρά.

Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίησηγια τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε. Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios μετέδωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί εκτάκτως για μια ακόμα φορά (την τέταρτη, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου) στην περιοχή ώστε να συνομιλήσει με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, όμως αναμένεται να διεξαχθεί αμέσως μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (αύριο, Πέμπτη) σε μια προσπάθεια για διατήρηση και επέκταση της εύθραυστης και βραχείας ανακωχής που συμφωνήθηκε. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ενημερώσει επισήμως το Κατάρ -το οποίο έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή- για τη θετική απόφαση στη συμφωνία που προτάθηκε για να ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας ανακωχής από τη Ντόχα. Από την ώρα της ανακοίνωσης από το Κατάρ, θα εκκινήσει μια 24ωρη κρίσιμη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας οποιοσδήποτε Ισραηλινός αντιτίθεται στη συμφωνία, μπορεί να προσφύγει εναντίον στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, προσπαθώντας να την προσβάλλει.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Προς το παρόν, το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί είναι η Χαμάς να απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς ομήρους. Πρόκειται για 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 γυναίκες ακόμα που θα απελευθερώνονται ανά μία δεκάδα κάθε ημέρα της κατάπαυσης του πυρός. Εκτιμάται ότι η Χαμάς έχει 237 Ισραηλινούς ομήρους, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως δεκάδες από αυτούς σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών των IDF. Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά Ισραηλινούς πολίτες και μένει να δούμε εάν οι ξένοι όμηροι θα αποτελέσουν μέρος ξεχωριστών συμφωνιών ή θα απελευθερωθούν στη διάρκεια της προσωρινής περιόδου κατάπαυσης του πυρός.

Στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ και η Χαμάς θα δώσουν τη δυνατότητα στον Ερυθρό Σταυρό να αποκτήσει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμένουν στη Γάζα. Η συμφωνία προβλέπει ότι στον Ερυθρό Σταυρό θα επιτραπεί και να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ομήρους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 150 Παλαιστίνιες και παιδιά που κρατούνται σε φυλακές της χώρας. Τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα ανακοινωθούν σε λίστα από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων των συγκεκριμένων κρατούμενων θα έχουν 24ωρη προθεσμία να ασκήσουν έφεση στα τοπικά δικαστήρια.

  • Αυτό είναι και το κρίσιμο 24ωρο, καθώς μέχρι να περάσει, δεν θα απελευθερωθεί κανείς από τους Παλαιστινίους κρατουμένους αλλά και κανείς από τους Ισραηλινούς ομήρους. Γεγονός που σημαίνει ότι η πρώτη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Το Ισραήλ σκοπεύει να δώσει «κίνητρο» στη Χαμάς να απελευθέρωσει όλους τους ομήρους που κρατά, προσφερόμενο να παρατείνει για μια επιπλέον ημέρα την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που θα αφήνονται ελεύθεροι. Με τη Χαμάς να εκφράζει τις επιφυλάξεις της ότι οι IDF θα χρησιμοποιήσουν drones για να συλλέξουν κρίσιμες πληροφορίες στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ συμφώνησε να μην πετά drones για έξι ώρες κάθε μέρα που θα διαρκεί η συμφωνία.

Το κρισιμότερο σημείο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί θα επιτρέψουν σε περίπου 300 φορτηγά τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια -μεταξύ της οποίας και καύσιμα- να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βόρεια Γάζα στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σχετικά Άρθρα