Ισραήλ: Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των Παλαιστινίων κρατουμένων που μπορούν να απελευθερωθούν – Στη λίστα ένας 14χρονος

 Ισραήλ: Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των Παλαιστινίων κρατουμένων που μπορούν να απελευθερωθούν – Στη λίστα ένας 14χρονος

Το Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα Παλαιστινίους κρατουμένους και μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός. Η πρώτη φάση προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων μέσα σε τέσσερις ημέρες. Άλλες ανταλλαγές μπορεί να ακολουθήσουν σύμφωνα με την ίδια αναλογία τρεις προς έναν.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα των 300 Παλαιστινίων κρατουμένων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν. Ανάμεσά τους είναι 33 γυναίκες, 123 έφηβοι και 144 άνδρες ηλικίας περίπου 18 ετών.

Ο πιο νέος είναι ο Άνταμ Αμπούντα Χάσαν Γέιτ, 14 ετών, από την κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνελήφθη τον Μάιο για “δολιοφθορά (…), επίθεση εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας και πετροβολισμό”.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα 59 ετών, η Χανάν Σάλαχ Αμπντάλα Μπαργούτι, που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο για “δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων μεταφορές χρημάτων”.

Από τους 300 κρατουμένους, 49 είναι μέλη της Χαμάς, 60 της Φάταχ –του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη– και 17 ανήκουν στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (μαρξιστικό παλαιστινιακό κίνημα).

Η πολιτική πρόσδεση των υπολοίπων δεν διευκρινίζεται.

Η πιο γνωστή είναι η Ισράα Τζαάμπις, 38 ετών, η οποία κρίθηκε ένοχη για ανατίναξη φιάλης αερίου στο αυτοκίνητό της σε σημείο ελέγχου το 2015, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών.

Σχετικά Άρθρα