Στόλτενμπεργκ: “Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν κινδυνεύουν από τη Ρωσία”

 Στόλτενμπεργκ: “Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν κινδυνεύουν από τη Ρωσία”

«Δεν διαβλέπουμε καμία στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία, όμως, παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της. Θα παραμείνουμε παρόντες στην περιοχή και είμαστε έτοιμοι να οργανωθούμε, να ενισχυθούμε γρήγορα και να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπισθούμε κάθε μας σύμμαχο» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σήμερα (21/11) από τα Σκόπια. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στη Ρωσία: Να συνεχίσει να απέχει από επιθετικές ενέργειες εναντίον γειτόνων της και να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας», προσέθεσε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

«Συμβάλετε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων μέσω των ειρηνευτικών αποστολών μας, με την KFOR, στο Κόσοβο· είστε αποφασισμένοι να φτάσετε στο 2% του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα έως το επόμενο έτος, ενώ, τα Σκόπια έχουν καταδικάσει σθεναρά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Σας εκτιμούμε πραγματικά, είστε ένας πολύτιμος σύμμαχος και εκτιμούμε τη συνεισφορά σας, στη Συμμαχία», επεσήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Από το βράδυ της Κυριακής (19/11), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (επίσης Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσοβο και Σερβία). Τα Σκόπια είναι ο τελευταίος σταθμός αυτής της περιοδείας, όπου αύριο (22/11) θα υπάρξει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ από την περιοχή.

Σε αυτήν τη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο Πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μιλόικο Σπάγιτς και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Η επίσκεψη του Γενική Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην περιοχή πραγματοποιείται εν μέσω προειδοποιήσεων από την Ουκρανία ότι η Ρωσία σκοπεύει να «πυροδοτήσει» σύγκρουση μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σχετικά Άρθρα