Νετανιάχου: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά – Ο πόλεμος θα συνεχιστεί κανονικά μετά την κατάπαυση πυρός

 Νετανιάχου: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά – Ο πόλεμος θα συνεχιστεί κανονικά μετά την κατάπαυση πυρός

«Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από χωριστές συνεδριάσεις τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι οποιαδήποτε προσωρινή απελευθέρωση αιχμαλώτων με κατάπαυση του πυρός δεν θα σήμαινε το τέλος των μαχών. «Λέγονται ανοησίες έξω ότι μετά την επιστροφή των ομήρων μας θα σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο Νετανιάχου πριν από την αναμενόμενη ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.

«Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μαςΘα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα επιστρέψουμε όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους μας και θα διασφαλίσουμε ότι στη Γάζα δεν θα υπάρξει κανένα κόμμα που να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», είπε.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε παύση θα επιτρέψει στον στρατό του Ισραήλ «εκ νέου να προετοιμαστεί» για μάχες.

Κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μετά από χωριστές συνεδριάσεις τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός».

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς μίλησε επίσης στην έναρξη της συνεδρίασης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

«Όχι» από τους ακροδεξιούς – Έχει την πλειοψηφία ο Νετανιάχου

Ο ακροδεξιός πολιτικός συνασπισμός Θρησκευτικός Σιωνισμός, με επικεφαλής τον Μπέζαλελ Σμότριτς, υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη συμφωνία «είναι κακή και δεν πρέπει να κλείσει». Πρόσθεσαν ότι το κόμμα θα σταθεί σαν τείχος για τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και την άρση των απειλών που θέτει η λωρίδα.

Σύμφωνα με το κόμμα, η Χαμάς και ο ηγέτης της Γιάχια Σινγουάρ προτείνουν τη συμφωνία επειδή είναι απελπισμένοι «για μέρες εκεχειρίας προκειμένου να οργανωθούν για συνεχείς μάχες».

Το ακροδεξιό κόμμα της κυβέρνησης Otzma Yehudit, από την πλευρά του, λέει ότι «θα αντιταχθεί» στην συμφωνία, πιέζοντας αντ ‘αυτού τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση κατά της Χαμάς.

«Η συμφωνία που θέλει η Χαμάς δείχνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποιεί ένα αποτελεσματικό χτύπημα, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να χτυπά τον εχθρό και να τον φέρει σε συμφωνία υπό συνθήκες που υπαγορεύει το Ισραήλ και όχι υπό τις πολύ προβληματικές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Πριν αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων για 50 ζωντανούς ομήρους, ο ηγέτης του κόμματος Itamar Ben Gvir δήλωνε νωρίτερα σήμερα ότι μια συμφωνία ομήρων θα μπορούσε να φέρει «μια καταστροφή πάνω μας».

Το κόμμα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας προσθέτει ότι η συμφωνία, η οποία απαιτεί επίσης εξάωρο καθημερινό μπλακ άουτ, «θα έθετε σε κίνδυνο τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν στη Γάζα και θα υπονόμευε την πολεμική προσπάθεια».

Μια συμφωνία, λέει υποστηρίζει το κόμμα, «θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής των υπόλοιπων απαχθέντων που κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών μας».

Αντίθετα, το κόμμα λέει ότι θέλει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει και τους 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει απόψε για να συζητήσει την έγκριση της προτεινόμενης συμφωνίας. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Νετανιάχου διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» σε μια συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα