“Λευκός καπνός” στην ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς – Νετανιάχου: Θα γίνεται σταδιακά, μετά θα συνεχιστεί ο πόλεμος – Τι προβλέπει η συμφωνία

 “Λευκός καπνός” στην ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς – Νετανιάχου: Θα γίνεται σταδιακά, μετά θα συνεχιστεί ο πόλεμος – Τι προβλέπει η συμφωνία

«Ναι» στην συμφωνία ανταλλαγής ομήρων είπε το βράδυ της Τρίτης 21/11 το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μετά από χωριστές συνεδριάσεις τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πως «δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο κατά της Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί μια συμφωνία που θα έχει τουλάχιστον 50 ομήρους -παιδιά, μητέρες και γυναίκες- με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός 4-5 ημερών και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Είμαστε σε πόλεμο και ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η επιστροφή των ομήρων είναι κορυφαία, «ιερή προτεραιότητα και είμαι αφοσιωμένος σε αυτήν».

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι. Ο πόλεμος έχει στάδια και η επιστροφή των ομήρων θα έχει στάδια», κατέληξε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Μπένι Γκατς, που μίλησε επίσης στην έναρξη της συνάντησης, τόνισε ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

Έτοιμα να υποδεχθούν ομήρους έξι νοσοκομεία

Σαν πρώτο βήμα, το γραφείο που είναι αρμόδιο για τους ομήρους, τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους, έχει δημιουργήσει μια σειρά επιχειρήσεων που πρέπει να τηρηθούν, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η πρώτη φάση απαιτεί από τον Ισραηλινό Στρατό να υποδεχθεί τους ομήρους και να τους μεταφέρει στο Ισραήλ, όπου θα τους παρασχεθεί άμεση ιατρική περίθαλψη.

Συνολικά έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το ιατρικό κέντρο Sheba στο Tel Hashomer, το ιατρικό κέντρο Shamir, τα νοσοκομεία Wolfson, Soroka και Ichilov και το Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Schneider είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους ανθρώπους ποτ θα απελευθερώσει η Χαμάς.

Μόλις οι όμηροι φτάσουν στα νοσοκομεία θα τους συναντήσουν οι οικογένειές τους, που περίμεναν ενάμιση μήνα με αγωνία την επιστροφή τους.

Haaretz: Αυτές είναι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Τριάντα παιδιά, 8 μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ομήρων που έχει υποβληθεί στο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ για έγκριση, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα επίσης με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους – κυρίως γυναίκες και παιδιά – ενώ θα επιτρέψει την είσοδο από την Αίγυπτο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Περαιτέρω πληροφορίες κάνουν λόγο για επέκταση της κατάπαυσης του πυρός, εφόσον το συμφωνήσουν οι δύο πλευρές αλλά και νέες απελευθερώσεις ομήρων με αναλογία 3:1, όπως τώρα όπου η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ανθρώπους και το Ισραήλ άλλους 150

Σχετικά Άρθρα