Κασσελάκης: Να ανασυνταχτούμε και να προσφέρουμε στον τόπο – Δεν προέρχομαι από το “σύστημα” -Η φράση που παραπέμπει στη θεωρία των δύο άκρων

 Κασσελάκης: Να ανασυνταχτούμε και να προσφέρουμε στον τόπο – Δεν προέρχομαι από το “σύστημα” -Η φράση που παραπέμπει στη θεωρία των δύο άκρων

«Έρχομαι εδώ επειδή πιστεύω στη δημοκρατία. Μεταδημοκρατία ή Μεσσιανικό θα ήταν να μην εμφανιζόμουν εδώ, να έβγαζα ένα βίντεο και να έλεγα τι βλακείες είναι αυτά και να καθόμουν σπίτι μου. Αλλά έρχομαι εδώ γιατί πιστεύω στη δημοκρατία και αυτή είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη» ανέφερε σε εύθυμη διάθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτησή του στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη το «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ: Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην ΕΣΗΕΑ.

Ο συγγραφέας και καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης διευκρίνισε κατά την ομιλία του ότι το νέο του βιβλίο δεν αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόσωπο και ως πολιτικό, αλλά ως πολιτικό φαινόμενο. Επομένως, όπως διευκρίνισε, η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τον σκοπό να ακουστεί με μεγάλο ενδιαφέρον η δική του εξήγηση για αυτό το οποίο έζησε.

Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του αναφορικά με τον όρο «μεταδημοκρατία» στον οποίο είχαν αναφερθεί οι προηγούμενοι ομιλητές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «η αποχή είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την κοινωνία μας σήμερα. Ένα μεγάλο ρίσκο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές αμφιταλαντεύσεις. Σε extreme. Και σε ακροδεξιά και σε αναρχία. Ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές πιέσεις, κοινωνικές πιέσεις».

Μετά από τη φράση αυτή, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ως συμπέρασμα πως «η έμπρακτη εφαρμογή των αξιών και ειδικά των προοδευτικών αξιών με έναν τρόπο που αντιμετωπίζει την αποχή για μένα είναι μονόδρομος. Γι αυτό τον λόγο είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ».

κασσελακης-κοντιαδης-λιακος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Να κατανοήσουμε πώς ένας νέος άνθρωπος, άγνωστος στην Ελλάδα, που δεν ήταν καν μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδεικνύεται σε αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι από μια κλειστή διαδικασία αλλά από μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορούσε να μετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος.

κασσελακης

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στην παρουσία του στην εκδήλωση ως ομιλητής υπογράμμισε πως μπορεί να είναι κάπως «άβολο» να μιλά για ένα βιβλίο που φέρει το όνομά του, αλλά ότι οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς και αγνές και είναι διατεθειμένος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. «Γι’ αυτό είμαι εδώ» είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν φοβάται το debate ή την παρεξήγηση. 

Το ζητούμενο, όπως υπογράμμισε, είναι να εξετάσουμε αν η πολιτική δουλεύει για τους πολίτες. Είναι η συζήτηση για την αποχή, την οποία χαρακτήρισε ως ρίσκο για την κοινωνία. 

«Η έμπρακτη εφαρμογή των αξιών και ειδικά των προοδευτικών αξιών με ένα τρόπο που αντιμετωπίζει την αποχή, είναι μονόδρομος. Για αυτό το λόγο είμαι με το ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν με θεωρώ φαινόμενο είμαι απλώς άνθρωπος».

Σχετικά με την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν αποφάσισα να κατέβω πίστευα ότι θα κερδίσω, αλλιώς δεν θα κατέβαινα. Διότι αισθάνθηκα ότι υπήρχε ένα κενό στο περιεχόμενο, δεν άκουγα εναλλακτικές προτάσεις ξεκάθαρες. Ή δεν τις άκουγα με το δικό μου τρόπο, ο οποίος είναι ένας απλός, στεγνός τρόπος, αλλά της ουσίας».

κασσελακης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σχετικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: «Πρέπει να ανασυνταχθούμε σαν κόμμα και να προσφέρουμε στον τόπο. Το 40%, μία πανοπλία μιντιακή,  δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση για τον κόσμο. Ο κόσμος δεν περνάει καλά εκεί έξω. Άρα έχουμε μεγάλη υποχρέωση όλοι όσοι είμαστε στη βολική θέση του να είμαστε ”διασημότητες” στην Αθήνα και στην Ελλάδα, να προσφέρουμε στον κόσμο που δεν έχει την ίδια την αναγνωσιμότητα και απλά πονάει στην καθημερινότητά του. Αυτή είναι η πυξίδα σε ό,τι κάνω». 

Απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί απάντησε: «Οι απόψεις μου είναι 100% αντίθετες από τον Ντόναλντ Τραμπ. Εμείς είμαστε στην σωστή μεριά της Ιστορίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ακροδεξιά ένστικτα, όπως έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το φράχτη και τη Ροδόπη. Εγώ δεν μπορώ να σταθώ άβουλος στα ακροδεξιά ένστικτα. Κι όταν είδα να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στον φράχτη ένα μήνα μετά τα Τέμπη, λέω αυτό είναι μεταπολιτική. Αυτό είναι η χειραγώγηση και πάμε στο Tik tok ‘δεν φταίει η κακιά η ώρα φταίει η κακιά η χώρα’ για το υπερκαλύψουμε αυτό. Τότε είπα στον εαυτό μου ότι θα αναμειχθώ με την πολιτική και αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

«Δεν προέρχομαι από το σύστημα, δεν υπάρχει κανείς ”που με έχει”. Αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία για την μεταδημοκρατία, η ευκαιρία είναι να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία σε κάθε θεσμό στη ζωή μας. Αυτό θέλω να φέρω στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα think tanks είναι μια πρώτη προσέγγιση, βάζουν την ατζέντα, πάμε στην κοινωνία, βρίσκουμε ταλέντα (…) Ένας πολιτικός έχει υποχρέωση να εμπνεύσει και πώς εμπνέεις δημοκρατικά; Το κάνεις ψηφιακά. Αυτή είναι η νέα δημοκρατία, αυτή είναι η λύση στην αποχή, είναι να τους φέρεις ψηφιακά αλλά συμπεριληπτικά στους θεσμούς και μετά τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Και θα γίνουμε κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο».

Σχετικά Άρθρα