Δήμος Αθηναίων: Νέα, οριζόντια μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών -Μπακογιάννης: Κάνουμε τη δέσμευσή μας πράξη

 Δήμος Αθηναίων: Νέα, οριζόντια μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών -Μπακογιάννης: Κάνουμε τη δέσμευσή μας πράξη

Σύμφωνα με την απόφαση, γίνεται οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες

Στην οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού προχωράει ο Δήμος Αθηναίων, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την απόφαση, γίνεται οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες, επιστρέφοντάς τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Δήμος Αθηναίων: Η δεύτερη μείωση τελών μέσα σε δύο χρόνια
Αυτή είναι η δεύτερη μείωση των δημοτικών τελών σε διάστημα δύο ετών, καθώς η σημερινή δημοτική αρχή υλοποίησε και πέρυσι αντίστοιχη οριζόντια μείωση ύψους 5%, στηρίζοντας έμπρακτα τους Αθηναίους, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

«Κάναμε τη δέσμευσή μας πράξη, επιστρέφοντας στους δημότες τη σωστή διαχείριση των οικονομικών. Πέρυσι μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 5%. Το ίδιο κάνουμε και φέτος, δίνοντας ακόμη μία σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες της πόλης που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο μεγάλη περικοπή στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων και η επίτευξή της πιστοποιεί ότι δουλεύουμε εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλους τους Αθηναίους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, τα τέλη για τους πολίτες θα μειωθούν κατά 5% (μεσοσταθμικά).

Αναλυτικά, η εισήγηση προβλέπει μείωση του οικιακού συντελεστή στο 1,40 €/τ.μ. ετησίως και ως προς τους συντελεστές λοιπών χώρων (επαγγελματικών), τη μείωση για δραστηριότητες λιανικού εμπορίου πλην τροφίμων κ.λπ. σε 4,97 €/τ.μ. ετησίως, τη μείωση για χώρους με δραστηριότητες παρεχόμενων υπηρεσιών πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λπ. σε 4,75 €/τ.μ. ετησίως, τη μείωση για τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες του συντελεστή σε 5,58 €/τ.μ.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή συνεχίζει να συνεισφέρει στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διατηρώντας μια σειρά απαλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να διατηρηθούν:

-Η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητος και φωτισμού για την πρώτη κατοικία των πολυτέκνων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 10.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο, 8.000 ευρώ για το τέταρτο τέκνο, 6.000 ευρώ για το πέμπτο τέκνο και 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πέμπτου.
-Η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητος και φωτισμού για την πρώτη κατοικία των τριτέκνων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 10.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο, ήτοι σύνολο 35.000 ευρώ.
-Η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την πρώτη κατοικία των απόρων όπως αυτοί ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
-Η μείωση των τελών καθαριότητος και φωτισμού κατά 50% για την πρώτη κατοικία των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.
-Η μείωση των τελών καθαριότητος και φωτισμού κατά 50% για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών.

Σχετικά Άρθρα