Βούτσης: “Κασσελάκης και νέα ηγετική ομάδα έχουν ξεκινήσει διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος- Κυριαρχούν η εχθροπάθεια και ένα διχαστικό αφήγημα”

 Βούτσης: “Κασσελάκης και νέα ηγετική ομάδα έχουν ξεκινήσει διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος- Κυριαρχούν η εχθροπάθεια και ένα διχαστικό αφήγημα”

Centennial celebration of the birth of Manolis Glezos in European Parliament, Brussels on September 28, 2022. / Εορτασμός εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες στις 28 Σεπτεμβρίου, 2022.

“Ο χώρος της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς περνάει μια επώδυνη αλλά ενδιαφέρουσα μεταβατική φάση αναδιαμόρφωσης, που πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να ανταποκριθούμε στις λαϊκές προσδοκίες, την προβολή της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης και την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής”, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Action24 και στους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού.

Ο κ. Βούτσης, επισήμανε:

·         Δεν έχω να δώσω συμβουλές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχω αποχωρήσει προ δεκαημέρου. Δεν έχω να κάνω ούτε εκτιμήσεις για την πορεία του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών.

·         Θεωρώ, όπως και πολλοί άλλοι, ότι δεν είναι υπερασπίσιμη μέσα στην κοινωνία η σημερινή προεδρία και η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι φανερό ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος και είναι ορατές οι μεγάλες διαφορές με ορισμένους στο ύφος, στο ήθος και την ουσία της πολιτικής.

·         Το διχαστικό αφήγημα, επαναλαμβάνω, περί «υπονομευτών» του Αλ. Τσίπρα, διαχρονικά μάλιστα, από πλήθος παλαιότερων και νεότερων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε στηθεί ως και άποψη επί τετραετία, τόσο από ηγετικά στελέχη του κόμματος όσο και από δημοσιολογούντες παράγοντες της Κεντροδεξιάς. Σεβαστή η άποψή τους. Στην επιλογή του Στ. Κασσελάκη βρέθηκε και προσωποποιήθηκε πλέον η φυσική απόρροια αυτού του αφηγήματος, δηλαδή η πρόκληση διχασμού και η πολυδιάσπαση.  

·         Δυστυχώς η εχθροπάθεια έχει επεκταθεί και προς τους νεότερους συντρόφους και τα στελέχη της νέας γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι επειδή τα όρια μεταξύ πολιτικού θάρρους και πολιτικού θράσους είναι καμία φορά δυσδιάκριτα, έκανε ανάρτηση η Έλενα Ακρίτα δείχνοντας το δρόμο της εξόδου στον Νάσο Ηλιόπουλο, ενδεχομένως και σε άλλους.

·         Δεν υπάρχει κανένα μέτρο. Προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να αποτιμήσω την πορεία ή να έχω σωστή γνώμη για την Goldman Sachs ή για τη στρατηγική του ναυτικού μας. Αυτό δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν αρκετοί σύντροφοι, που βρίσκονται τώρα στη στενή ηγετική ομάδα. Ο νοών νοείτω.

·         Εφόσον είναι κοινός τόπος ότι για πολλούς και διάφορους λόγους είχε μειωθεί η αξιοπιστία μας την προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να στέλνουμε απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους μας προς την αποχή και προς όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, είναι ακόμα πιο δύσκολο να αναταχθεί η αξιοπιστία σε αυτήν τη φάση με τις απίστευτες παλινωδίες και τις συγχύσεις που δημιουργεί, πχ. για τα 37 δις, ο λόγος του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι και αυτή μία αιτία για την οποία έχω μιλήσει και θεωρώ ως μη υπερασπίσιμη και βέβαια αναποτελεσματική μέσα στην κοινωνία, ιδιαίτερα στην Αριστερά, την πολιτική της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

Σχετικά Άρθρα