Αποστολάκη στο libre: Να στρέψουμε ξανά το ενδιαφέρον των πολιτών στην πολιτική

 Αποστολάκη στο libre: Να στρέψουμε ξανά το ενδιαφέρον των πολιτών στην πολιτική

«Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες, τα κόμματα και τους θεσμούς έχει διαρραγεί», δηλώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη. Όπως τονίζει η ίδια το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, να γεννήσει ελπίδα και όχι η δημιουργία εντυπώσεων μέσω πυροτεχνημάτων και τοξικότητας.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «κύρια επιδίωξή μας είναι να ασκούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, η οποία θα αποτελέσει το θεμέλιο για την αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση την οποία έχει ανάγκη η χώρα».

Συνέντευξη

-Κυρία Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χάνει, το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής δεν κερδίζει. Που οφείλεται αυτό το ως ένα βαθμό πολιτικά παράδοξο;

Το ΠΑΣΟΚ κινείται σε μία σταθερά ανοδική τροχιά. Χτίζουμε μέρα με την μέρα την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, γνωρίζοντας πως ότι γκρεμίζεται εύκολα, οικοδομείται δύσκολα. Η απόπειρα της εξαφάνισης και της υποκατάστασης του ΠΑΣΟΚ ως αυθεντικού εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης απέτυχε. Η ιστορία με τους δικούς της ρυθμούς αποκαθιστά στη συλλογική μνήμη την αλήθεια και επιμερίζει ευθύνες με δικαιοσύνη. Δέκα και πλέον χρόνια μετά την περιπέτεια  της χρεοκοπίας  και την βαθιά κρίση που γονάτισε την κοινωνία όλοι γνωρίζουν και αξιολογούν πλέον την αξιοπιστία , την συνέπεια και την θεσμική προσήλωση.  Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ αποδίδει με σταθερότητα και  αυξητική  τάση.  Αυτό αποτυπώθηκε  στις εθνικές , αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου  δεν  αγωνιστήκαμε για  έναν πράσινου αυτοδιοικητικού χάρτη που θα αντικαταστήσει τον γαλάζιο αλλά προτείναμε στους πολίτες πρόσωπα με διαχρονική και αναγνωρισμένη προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και νέα πρόσωπα με επιστημονική επάρκεια και διάθεση προσφοράς στον  τόπο, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση. Είναι  ζητούμενο να στρέψουμε ξανά το ενδιαφέρον των πολιτών προς την πολιτική, να κερδίσουμε εμπιστοσύνη, να γεννήσουμε ελπίδα και όχι η δημιουργία εντυπώσεων μέσω πυροτεχνημάτων και τοξικότητας. Είναι ένας δύσκολος δρόμος στον οποίο βαδίζουμε με συνέπεια και είμαι βέβαιη ότι η απόδοση στο μέλλον θα είναι ακόμη μεγαλύτερη..

-Η αποχώρηση στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που ανήκουν στην λεγόμενη «Ομπρέλα», μπορεί να είναι η αρχή για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ  βρίσκεται σε περιδίνηση. Μια  οξεία εσωκομματική διαμάχη είναι σε εξέλιξη και αποτελεί αρχή  μας να μην εμπλεκόμαστε με κανέναν τρόπο στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων. Παρατηρούμε με σεβασμό και με τις απαραίτητες αποστάσεις τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ  διαμορφώνει  την πολιτική του ατζέντα με γνώμονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας, που γεννιούνται από τις πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες διευρύνουν τις ανισότητες και αδυνατούν να διασφαλίσουν την λειτουργία ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους. Ενός κράτους το οποίο  εγγυάται την ασφάλεια, το κράτος πρόνοιας και την λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.   Κύρια επιδίωξή μας είναι να ασκούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, η οποία θα αποτελέσει το θεμέλιο για την αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση την οποία έχει ανάγκη η χώρα. Και μέσα από αυτό το δρόμο να συναντηθούμε με ευρύτερα. κοινωνικά στρώματα στα οποία οι θέσεις μας και οι πρωτοβουλίες μας μέσα και έξω από τη Βουλή  θα γεννήσουν ελπίδα για το μέλλον της χώρας.

-Αυτό που ονομάζουμε «καθημερινότητα του πολίτη», πάντοτε έκρινε τις εκλογές. Η ακρίβεια και γενικότερα η οικονομία έκριναν τον νικητή. Στις ευρωεκλογές που γίνουν σε λίγους μήνες πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι θα κρίνουν αυστηρά την κυβέρνηση; Και υπέρ τίνος;

 Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αποδεικνύεται από την   επικοινωνιακού χαρακτήρα ανέξοδη εμπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού που έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα δεν είναι μπανανία, επειδή ακριβώς τα ποσοστά αύξησης των κερδών πολυεθνικών ομίλων στη χώρα μας, παραπέμπουν σε μπανανία.  Δεν μιλάμε  για «εξωγενή», όπως θέλουν να την χαρακτηρίζουν από την Νέα Δημοκρατία, ακρίβεια αλλά για συστηματική αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών. Η μείωση των μισθών σε πραγματικούς όρους συνεχίζεται τη στιγμή που η κερδοφορία των επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η αύξηση της κερδοφορίας της Unilever, (στην οποία η κυβέρνηση μόλις πρόσφατα επέβαλε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ) ήταν 22% πανευρωπαϊκά και 72% στην χώρα μας!

Εξαιτίας της ακρίβειας το 73% των πολιτών έχει αναγκαστεί να μειώσει τα έξοδά του. Πέραν όμως της ακρίβειας το κοινωνικό κράτος καταρρέει με τα νοσοκομεία της χώρας να υπολειτουργούν εξαιτίας της διαρκούς υποστελέχωσής τους, το αίσθημα ασφάλειας  των πολιτών δοκιμάζεται, καθώς ο κρατικός μηχανισμός είναι απόλυτα ανεπαρκής, παρά  τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, να υπερασπιστεί τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, οι θεσμοί και το κράτος δικαίου συστηματικά δέχονται επιθέσεις από την κυβέρνηση που βαρύνεται με το δίδυμο σκάνδαλο των υποκλοπών και εκείνο της οργάνωσης συγκάλυψης τους. Αν προσθέσουμε σε αυτά τις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της πλειοψηφίας που γεμάτες αλαζονεία προκαλούν κάθε σκεπτόμενο και ενεργό  πολίτη, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει  πολιτικός καταλογισμός στις επικείμενες Ευρωεκλογές, ο οποίος και θα βάλει τα θεμέλια ώστε η παρούσα εκλογική ηγεμονία  της ΝΔ να τεθεί εν αμφιβολία.

-Τα τελευταία χρόνια οι εκλογείς έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Από το 71% της συμμετοχής το 2009 φτάσαμε στο 58% το 2023. Να μη συζητήσουμε για τις Δημοτικές εκλογές, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη με πολύ χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων. Πώς πρέπει να πολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής ενόψει των ευρωεκλογών; Με ποιο στόχο; Τη δεύτερη θέση ή ένα καλό ποσοστό;

Το κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα της αποχής είναι ηχηρό και ανησυχητικό. Είναι προφανές ότι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες τα κόμματα και τους θεσμούς έχει διαρραγεί και  η αποκατάσταση της σχέσης αυτής αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ, πρώτιστο στόχο Η ενδυνάμωση στη συνείδηση των πολιτών της σημασίας της συμμετοχής τους στις εκλογικές αναμετρήσεις προϋποθέτει αξιόπιστες λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, λόγο υπεύθυνο και τεκμηριωμένο, ήθος και διαφάνεια, συνέπεια και λογοδοσία.  Οι πολλαπλές ματαιώσεις  έχουν πριονίσει την εμπιστοσύνη και έχουν εξοβελίσει την ελπίδα. Όμως  είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί και στο ΠΑΣΟΚ υπηρετούμε αυτό το στόχο με ειλικρίνεια και επιμονή. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου απέναντι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα αποτελέσει την αξιόπιστη κυβερνητική λύση για τον τόπο.

Σχετικά Άρθρα