”Αντιπραξικόπημα” στην OpenAI – Προσπάθεια επαναφοράς του Σαμ Αλτμαν ως CEO

 ”Αντιπραξικόπημα” στην OpenAI – Προσπάθεια επαναφοράς του Σαμ Αλτμαν ως CEO

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Σαμ Άλτμαν για να επιστρέψει στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος The Verge. Μια από αυτές τις πηγές δήλωσε ότι ο Άλτμαν, ο οποίος απολύθηκε ξαφνικά την Παρασκευή (17/11), θα ήθελε να δει σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία προτού επιστρέψει.

Μια άλλη πηγή κοντά στον Άλτμαν δήλωσε στο The Verge ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε συμφωνήσει αρχικά να παραιτηθεί και να επιτρέψει στον Άλτμαν και τον Μπρόκμαν να επιστρέψουν, ωστόσο έκτοτε έδειξε να αμφιταλαντεύεται αφού έχασε μια σημαντική προθεσμία στις 5μμ (τοπική ώρα), μέχρι την οποία πολλοί υπάλληλοι της OpenAI έπρεπε να παραιτηθούν. Αν τελικά ο Άλτμαν αποφασίσει να φύγει και να ιδρύσει μια νέα εταιρεία, οι υπάλληλοι αυτοί θα πάνε σίγουρα μαζί του.

Το γεγονός ότι ο Άλτμαν είχε συνομιλίες με την εταιρεία μόλις μια ημέρα μετά την απομάκρυνσή του δείχνει ότι η OpenAI βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνσή του Άλτμαν, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, πρόεδρος της OpenAI και πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, παραιτήθηκε και οι δύο τους συνομιλούσαν με φίλους και επενδυτές για την ίδρυση μιας άλλης εταιρείας. Ορισμένοι ανώτεροι ερευνητές επίσης παραιτήθηκαν την Παρασκευή, και σύμφωνα με το δημοσίευμα θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Άλτμαν εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του, αλλά έχει θέσει ως όρο την αντικατάσταση του Δ.Σ. Παράλληλα, εξετάζει την πιθανότητα να ιδρύσει μια νέα εταιρεία με πρώην συναδέλφους του από την OpenAI. Η WSJ ανέφερε ότι ο Άλτμαν πρόκειται να αποφασίσει μεταξύ των δύο επιλογών αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της OpenAI αποτελείται από τον επικεφαλής επιστήμονα Ίλια Σουτσκέβερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Quora Άνταμ ΝτΆντζελο, την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της GeoSim Systems Τάσα ΜακΚόλεϊ και την Χέλεν Τόνερ, διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Georgetown. Τα μέλη του Δ.Σ. της OpenAI έχουν δηλώσει πως η αποστολή τους είναι να διασφαλίσουν τη δημιουργία μιας «ευρέως ωφέλιμης» τεχνητής γενετικής νοημοσύνης.

Ο Σουτσκέβερ, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της OpenAI και ηγείται των ερευνητών της, συνέβαλε καθοριστικά στην απομάκρυνση του Άλτμαν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το The Verge. Ο ρόλος του στο «πραξικόπημα» αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στην έρευνα και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εταιρείας, λένε οι πηγές.

Ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI, η Microsoft, ανέφερε σε δήλωσή της λίγο μετά την απόλυση του Άλτμαν ότι η εταιρεία «παραμένει δεσμευμένη» στη συνεργασία της με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, οι επενδυτές της OpenAI δεν ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να απομακρύνει τον Άλτμαν. Οι δυο κορυφαίοι επενδυτές της OpenAI, η Microsoft και η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital, φέρεται να υποστηρίζουν την επιστροφή του Άλτμαν.

Η απόλυση του Άλτμαν έγινε λόγω «δυσκολίας στην επικοινωνία» και όχι λόγω «κακής συμπεριφοράς», έγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας, Μπραντ Λάιτκαπ, σε εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters.

Σχετικά Άρθρα