Παναγιωτόπουλος: Τα νησιά δεν αποστρατικοποιήθηκαν

 Παναγιωτόπουλος: Τα νησιά δεν αποστρατικοποιήθηκαν

Τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ότι η Ελλάδα αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά της επειδή στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία σχολίασε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά Κανάλι 1, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν ο κ. Κασσελάκης που φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Ελλάδα να μην ξέρει, να μη γνωρίζει και να μη θέλει να ενημερωθεί κιόλας, φαντάζομαι, ότι η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά της, αποδυναμώνοντάς τα, επειδή στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως η κυβέρνηση όντως βοήθησε με πολεμικό υλικό την Ουκρανία, ενώ εξέφρασε και την εκτίμησή του ότι ίσως χρειαστεί να την ξαναβοηθήσει, όπως κάνουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, καθώς «ο πόλεμος κρατάει».

«Τα νησιά δεν αποστρατιωτικοποιήθηκαν, δεν αποδυναμώθηκαν αμυντικά»

Στη συνέχεια τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δεν σημαίνει με τίποτα και θέλω να είμαι πολύ κατηγορηματικός εδώ ότι αποδυναμώνουμε τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες. Αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, προκαλώ όποιον θέλει, από όποιο κόμμα θέλει να το επιβεβαιώσει, θα ήταν εύκολο για εμάς να δώσουμε ένα σύστημα που και οι Ουκρανοί επιθυμούν διακαώς να το χρησιμοποιήσουν και γνωρίζουν να το χρησιμοποιήσουν.

Δηλαδή, το πυραυλικό σύστημα S-300, το οποίο, όπως ξέρετε δεν είναι συμβατό με τα υπόλοιπα που διαθέτουμε. Δεν το κάναμε, όμως, ούτε αυτό, γιατί δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την αμυντική μας δυνατότητα συνολικά. Είναι πολύ απλό. Τα νησιά δεν αποστρατιωτικοποιήθηκαν, δεν αποδυναμώθηκαν αμυντικά».

«Ό,τι δόθηκε στην Ουκρανία ως αμυντικό υλικό ήταν από συστήματα που είτε ήταν από τα αποθέματα είτε από αυτά που δεν χρειαζόμασταν, να το πω έτσι, σε πρώτη προτεραιότητα για την αμυντική μας δυνατότητα. Ό,τι έφυγε από τα νησιά, δηλαδή κάποια εντελώς παρωχημένα τεθωρακισμένα BNB, τεχνολογίας δηλαδή 1980 και βάλε, με μηδαμινή δυνατότητα υποστήριξης από τα νησιά, αφού είναι ρώσικα καταλαβαίνετε ότι η διαρκής τροφοδοσία τους θα ήταν δύσκολη από εδώ και πέρα, αντικαταστάθηκαν με άλλα οχήματα που δίνουν καλύτερες δυνατότητες», πρόσθεσε.

«Είναι ανεύθυνο και πραγματικά απορίας άξιον»

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος απόρησε με την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως είπε ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του, βασίστηκε σε θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε:

«Είναι ανεύθυνο και πραγματικά απορίας άξιον πώς ο κ. Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τέτοια τοποθέτηση. Μου προξενεί έκπληξη που πήρε μία τέτοια θέση και ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος έχει μία τεράστια εμπειρία από τη θητεία του μέχρι τα ανώτατα αξιώματα στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Εκτιμώ ότι έγινε μία λάθος ερμηνεία ή μία λάθος εκτίμηση. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς, δεν λέγονται τέτοια πράγματα ιδίως από κάποιον που φιλοδοξεί, όπως μας λέει κάθε μέρα ο κ. Κασσελάκης, να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας», κατέληξε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Σχετικά Άρθρα