WP: Έτσι κατάφερε η Χαμάς να παραβιάσει το τείχος του Ισραήλ – Τα “τρωτά” σημεία – “Δεν το είδαμε να έρχεται” (vid)

 WP: Έτσι κατάφερε η Χαμάς να παραβιάσει το τείχος του Ισραήλ – Τα “τρωτά” σημεία – “Δεν το είδαμε να έρχεται” (vid)

Ένα βίντεο της Washington Post δείχνει πώς η Χαμάς εξουδετέρωσε κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού για να παραβιάσει τον φράχτη υψηλής τεχνολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2021, ο ισραηλινός στρατός μάλιστα είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση του φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

«Τόσο υπόγεια όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο τρόπο», δήλωνε ο ταξίαρχος Eran Ofir ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο εύρος των ρουκετών της Χαμάς. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, τα μέλη της Χαμάς κατάφεραν στις 7 Οκτωβρίου να περάσουν τον φράχτη με μεγάλη άνεση σκορπώντας το θάνατο σε εκατοντάδες πολίτες.

Ένα βίντεο της Washington Post δείχνει πως η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία του «Σιδερένιου Τείχους» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Το βίντεο περιγράφει πως οι μαχητές της Χαμάς κατέστρεψαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού – μια τακτική που είναι γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης» – για να παραβιάσουν τον φράχτη υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την Washington Post, μετά από ενδελεχή μελέτη του βίντεο διαπιστώθηκαν 14 παραβιάσεις του φράχτη σε διαφορετικά σημεία. Συγκρίνοντας τα πλάνα με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού σημειώθηκαν οι εισβολές — από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Το Ισραήλ είπε ότι υπήρχαν περίπου 30 παραβιάσεις συνολικά.

Εκπαιδευτικά βίντεο έδειχναν εξάλλου μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Χαμάς είχε επεκτείνει τα στρατόπεδα της για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες. Η Washington Post εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησε για να παραβιάσει τον φράχτη.

«Δεν το είδαμε να έρχεται»

Το Ισραήλ, ωστόσο φαίνεται πως εκτίμησε λάθος τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, καθώς οι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι η οργάνωση που ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας δεν ήθελε πόλεμο. Ο Ισραηλινός στρατός είχε στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του μετατοπίζοντας μάλιστα ορισμένα από τα στρατεύματά του, προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή τη δυνατότητα, και έτσι δεν το είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

Ο IDF αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα της WP για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι θα απαντήσουν «μετά τον πόλεμο».

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, εξαιτίας της αποτυχίας της ασφάλειας και του δικτύου πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Το βίντεο με το πως η Χαμάς κατάφερε να περάσει το φράχτη:

Σχετικά Άρθρα