Ξέσπασμα χολέρας στη Ζιμπάμπουε – Χιλιάδες κρούσματα λόγω μολυσμένου νερού

 Ξέσπασμα χολέρας στη Ζιμπάμπουε – Χιλιάδες κρούσματα λόγω μολυσμένου νερού

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, λόγω ξεσπάσματος χολέρας, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του BBC. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έως τώρα δεκάδες είναι οι νεκροί από χολέρα που έχουν σημειωθεί στην αφρικανική χώρα, ενώ τα κρούσματα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 7.000. Τα περισσότερα εντοπίζονται στο πυκνοκατοικημένο προάστιο Kuwadzana.

Όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται διαρκώς, όμως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό για την περίθαλψη των ασθενών αλλά και σε εξοπλισμό για τον περιορισμό της διασποράς.
Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την φονική νόσο της χολέρας τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης των κατοίκων σε καθαρό νερό.

Σημειώνουμε ότι η χολέρα είναι μια νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Vibrio cholerae, με το οποίο οι ασθενείς έρχονται συνήθως επαφής μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής. Προκαλεί έντονα διαρροϊκά συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Χαράρε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι τοπικές αρχές κάνουν έκκληση για βοήθεια, ζητώντας καθαρό νερό και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη.

Σύμφωνα με το BBC, η παρούσα κατάσταση φέρνει στους κατοίκους της Ζιμπάμπουε μνήμες από το ξέσπασμα χολέρας του 2008, το οποίο είχε οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Σχετικά Άρθρα