Μεγαλειώδης η πορεία για το Πολυτεχνείο-50 χρόνια μνήμης και τιμής- Τμήμα της έφτασε στην Ισραηλινή πρεσβεία

 Μεγαλειώδης η πορεία για το Πολυτεχνείο-50 χρόνια μνήμης και τιμής- Τμήμα της έφτασε στην Ισραηλινή πρεσβεία

Με τη μεγαλειώδη πορεία τουλάχιστον 25.000 πολιτών, ολοκληρώθηκε το τριήμερο εορτασμών για τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που στάθηκε η αφορμή για την πτώση της 7ετούς δικτατορίας στη χώρα μας. Η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ κυρίαρχα ήταν τα συνθήματα και τα δρώμενα υπέρ του λαού της Παλαιστίνης. Μέρος της πορείας συνέχισε μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ, για να στείλει μήνυμα κατά του πολέμου που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή.

Χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για τη δημοκρατία. Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνοδεύουν την ιστορική σημαία ξεκίνησαν λίγο μετά τις 3.30 από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνέχισαν την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία φτάνοντας εκεί λίγο μετά τις 5.00.

Δείτε βίντεο από την πορεία, νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος

Επεισόδια έξω από την Πανεπιστημιούπολη – Κλειστή η Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου

Επεισόδια είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όπου σύμφωνα με την ΕΛΑΣ μια ομάδα περίπου 40 ατόμων έχουν βάλει σε φωτιές σε κάδους ενώ πέταξαν και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Λόγω των επεισοδίων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύμα της Ούλοφ Πάλμε.

«Πορεία» των ΜΑΤ στην Κηφισίας

Συνοδεία αστυνομικών των ΜΑΤ η πορεία των διαδηλωτών προς την πρεσβεία του Ισραήλ

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Πεδίο μάχης η Εγνατία

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο.

Άτομα που αποκόπηκαν από τον πορεία επιτέθηκαν με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στις διμοιρίες της ΕΛΑΣ με την Εγνατία αυτή την ώρα να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπως μετέδωσε το thesstoday.

Οι αστυνομικοί απαντούν με κρότου λάμψης και εκτεταμένη χρήση χημικών.

Φαντάροι στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ

«Τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατία»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε κατά την πορεία για το Πολυτεχνείο: «Πενήντα χρόνια μετά, τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο των αγώνων μιας ολόκληρης γενιάς. Μας δίνει σήμερα το σύνθημα για να παλέψουμε και εμείς για ελευθερία και δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά και για ένα κοινωνικό κράτος μέσα από την παιδεία, την υγεία και ίσες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους».

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου στην πορεία

Ήταν Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 όταν ο 26χρονος ακτιβιστής Βασίλης Μάγγος εντοπίστηκε νεκρός στο κρεβάτι του, έναν μήνα ακριβώς μετά τον ανελέητο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς στον Βόλο.

Ο πατέρας του Γιάννης Μάγγος που δεν σταμάτησε ποτέ να καταγγέλλει την αστυνομική βία και να αγωνίζεται για να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού του ζητώντας την τιμωρία των βασανιστών, συμμετέχει στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Επεισόδια στην πορεία στην Πάτρα – «Βροχή» οι μολότοφ στην πορεία

Επεισόδια στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της πορείας αντιεξουσιαστών.

Σύμφωνα με το tempo24 τα επεισόδια έγιναν στο κέντρο της Πάτρας, μετά από ρίψεις μολότοφ από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν άμεσα και σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 έχουν προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου.

Η πορεία ξεκίνησε νωρίτερα, από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου.

Μετά την πρεσβεία των ΗΠΑ, πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ

Ενώ η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ με φοιτητές να ανεμίζουν τη σημαία της Παλαιστίνης, αρκετά μπλοκ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν προς την πρεσβεία του Ισραήλ ως ένδειξης διαμαρτυρίας για το αιματοκύλισμα στη Γάζα.

«Πότε θα κάνει ξαστεριά» – Βίντεο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Άρθρα