Ανάλυση Bloomberg: Γιατί οι τιμές των σπιτιών στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη πόλη στην Ευρώπη

 Ανάλυση Bloomberg: Γιατί οι τιμές των σπιτιών στην Αθήνα  αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη πόλη στην Ευρώπη

Το γιατί οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα ανεβαίνουν γρηγορότερα από ότι σε άλλες χώρες στην Ευρώπη επιχειρεί να αναλύσει το Bloomberg, διαπιστώνοντας πως η ελληνική πρωτεύουσα έχει γίνει μια από τις πιο καυτές αγορές κατοικιών της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, αύξηση σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη μεταβολή στην Στοκχόλμη, την ώρα που οι τιμές σε άλλες πόλεις, όπως στο Παρίσι, υποχωρούν. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στη μακρά, αργή επίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια είναι δεσμευμένα από νομικά κολλήματα και έτσι μειώνονται οι επιλογές στην αγορά, ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα, ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας».

Εκτός από την έλλειψη ακινήτων, το ράλι των τιμών αποδίδεται και στην ανάκαμψη της οικονομίας, με την οποία οι Έλληνες αποκτούν μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, ξεπερνώντας τα 21.000 ευρώ φέτος (από το χαμηλό των 16.200 ευρώ στα βάθη της κρίσης).

Περιζήτητες γειτονιές

Το Bloomberg δίνει παράδειγμα το Γκάζι όπου έχει γίνει μια περιζήτητη γειτονιά εν μέσω έλλειψης στέγης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε lofts γύρω από την Τεχνόπολη. Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το ακριβό προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα κατασκευάζονται για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα. Και όπως σημειώνει το Bloomberg, ξεκινούν και οι εργασίες στο Ελληνικό, με την ανάπλαση των 8 δισ. ευρώ να περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Ταυτόχρονα, όμως, το κόστος στέγασης ξεπερνά το 1/3 του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την ΕΕ είναι 20%, με τις τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών να αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία.

Σχετικά Άρθρα