Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Οι δύο Αιγύπτιοι και τα ταξιδιωτικά γραφεία σε Ομόνοια – Μεταξουργείο

 Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Οι δύο Αιγύπτιοι και τα ταξιδιωτικά γραφεία σε Ομόνοια – Μεταξουργείο

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (14/11), και συνελήφθησαν δύο 43χρονοι Αιγύπτιοι, διωκόμενοι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα, στην επιχείρηση με κωδική ονομασία «Operation Air Grease», η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Ακόμα, συνελήφθησαν 9 άτομα που είχαν κομβικό ρόλο στον πυρήνα του κυκλώματος και οι δύο 43χρονοι Αιγύπτιοι κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη διευκόλυνση εισόδου – εξόδου αλλοδαπών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω κύκλωμα φέρεται πως δραστηριοποιείτο από τον Ιανουάριο του 2022 στην Ελλάδα και στο Βέλγιο, προωθώντας παράνομα μετανάστες αεροπορικά, κυρίως με ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία σε Ομόνοια και Μεταξουργείο

Μέσω δύο ταξιδιωτικών γραφείων, που βρίσκονται στην Ομόνοια και στο Μεταξουργείο και ιδιοκτήτης τους φαίνεται να είναι ένας Σύρος πολίτης, οι μετανάστες αφού είχαν αρχικά προωθηθεί παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, στη συνέχεια έμεναν προσωρινά σε σπίτια στην Αθήνα και το κύκλωμα αναλάμβανε τη διοργάνωση της προώθησής τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως, το κύκλωμα που αποτελείτο από τουλάχιστον 10 άτομα, λάμβανε υπέρογκα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 6.000 ευρώ ανά μετανάστη. Μέχρι τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 12 παράνομες προωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς το Βέλγιο.

Οι δύο Αιγύπτιοι συλληφθέντες

Ανάμεσα στους δύο συλληφθέντες ήταν και δύο 43χρονοι Αιγύπτιοι, που είχαν άδεια διαμονής στην Ελλάδα από το 2019 και το 2021, αντίστοιχα. Ο ένας εξ αυτών είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, όταν είχε συλληφθεί για λαθραία τσιγάρα.

Πάντως, από την έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων και στο ταξιδιωτικό γραφείο στην Ομόνοια κατασχέθηκαν συνολικά 146.485 ευρώ σε μετρητά. Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης συστάθηκε Κοινή Ομάδα Ερευνας (ΚΟΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικαστικών και αστυνομικών Αρχών της Ελλάδας και του Βελγίου, υπό τον συντονισμό της Eurojust και τη συμμετοχή της Europol.

Σχετικά Άρθρα