Επέτειος Πολυτεχνείου: “Φρούριο” η Αθήνα με 6.000 αστυνομικούς – Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.

 Επέτειος Πολυτεχνείου: “Φρούριο” η Αθήνα με 6.000 αστυνομικούς – Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.

Σειρά συσκέψεων έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων και της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι οι ανώτατοι και οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλαβαν υπόψη την παράμετρο που αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα ασφαλείας διαφοροποιούνται σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά στη φύλαξη στόχων ισραηλινού και αμερικάνικου ενδιαφέροντος, όπου θα διατεθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών.

Φέτος είναι σε εξέλιξη και δύο έρευνες που έχουν «ηλεκτρίσει» το κλίμα και αφορούν σε πρόσφατες υποθέσεις που απασχόλησαν την ΕΛ.ΑΣ. και ακόμα δεν έχουν διαλευκανθεί. Το πρώτο περιστατικό αφορά στο σοβαρό τραυματισμό 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη χωρίς να είναι σαφές εάν πρόκειται για ατύχημα ή για χτύπημα από αστυνομικό. Η δεύτερη υπόθεση αφορά στον θανάσιμο τραυματισμού 17χρονου Ρομά από σφαίρα αστυνομικού στη Βοιωτία, με την έρευνα να είναι επίσης «ανοιχτή».

Την ημέρα της επετείου της 17ης Νοέμβρη οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αττική θα είναι σε επιφυλακή, ενώ από χθες έχουν τεθεί διακριτικά ορισμένα μέτρα σε ισχύ, κυρίως σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στους δρόμους θα βρίσκονται 6.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ από αέρος θα συνδράμουν ελικόπτερα και drones που θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται οι υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ. (οι «Αίαντες») που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια. Οι πρεσβείες της Αμερικής και του Ισραήλ θα μετατραπούν σε φρούρια, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν στα Αστυνομικά Τμήματα υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων.

Παράλληλα, ομάδες αστυνομικών της Ασφάλειας θα προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους (εάν κριθεί απαραίτητο) για τον τυχόν εντοπισμό πολεμοφοδίων σε σακίδια, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις σε καταστήματα. Τέλος , θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθούν, όπως γίνεται κάθε χρόνο, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας, όπως και οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Σχετικά Άρθρα