Αλ Σίφα: Σε εξέλιξη ένα απο τα μεγαλύτερα δράματα του πολέμου – Τα ισραηλινά τανκς βομβαρδίζουν το νοσοκομείο, βρέφη πεθαίνουν

 Αλ Σίφα: Σε εξέλιξη ένα απο τα μεγαλύτερα δράματα του πολέμου – Τα ισραηλινά τανκς βομβαρδίζουν το νοσοκομείο, βρέφη πεθαίνουν

Tο Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο» στην Γάζα και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια», συνεχίζει αμείωτα τους βομβαρδισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων ενώ ασθενείς στα νοσοκομεία- τα οποία υπολειτουργούν- πεθαίνουν από την έλλειψη καυσίμων.  Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε χθες ότι η Χαμάς «έχασε τον έλεγχο στη Γάζα», με τους στρατιώτες του IDF – σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ – να καταλαμβάνουν το λεγόμενο «κοινοβούλιο της Χαμάς» στην πόλη της Γάζας.

Μια φωτογραφία δείχνει στρατιώτες να ποζάρουν με όπλα και ισραηλινές σημαίες μέσα σε μια αίθουσα στο κτίριο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου στην πόλη της Γάζας.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι».

Το μεγαλύτερο από όλα τα δράματα στην περιοχή διαδραματίζεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Τα ισραηλινά άρματα μάχης πήραν θέσεις στις πύλες του κύριου νοσοκομείου τη Δευτέρα και το έχουν αποκλείσει καθώς υποστηρίζουν ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω σε σήραγγες που στεγάζουν ένα αρχηγείο για μαχητές της Χαμάς, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Την ίδια ώρα οι γιατροί δηλώνουν πως 32 ασθενείς μεταξύ των οποίων πρόωρα νεογέννητα, πέθαναν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Είμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό», δήλωσε τηλεφωνικά ένας χειρουργός του νοσοκομείου, ο Δρ Άχμεντ Ελ Μοκχαλαλάτι. «Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια νερού, βομβάρδισαν και την αντλία οξυγόνου. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι, με δυσκολία επιβιώνουμε. Λέμε σε όλους ότι το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για τη θεραπεία ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς με το να τους κρατάμε εδώ».

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Aλ Σίφα, «πρέπει να προστατευτεί» και ζήτησε «λιγότερο παρεμβατική δράση» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός όμως δεν σταματά. Το βράδυ της Δευτέρας βομβάρδισε ξανά τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 άνθρωπους. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων.

Η Χαμάς παράλληλα δήλωσε στην ομάδα των μεσολαβητών ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον κηρυχθεί πενθήμερη εκεχειρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Την ίδια ώρα, βίντεο με τη νεκρή Ισραηλινή στρατιώτη που ήταν όμηρος δημοσίευσαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ. Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, ανήρτησε βίντεο όπου φαίνεται η Φάουλ Αζάνι Μαρκ Ασιάνι, η οποία φέρεται να έχει σκοτωθεί μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα όπου κρατούνταν όμηρος.

Σύμφωνα με τις Αλ Κασάμ, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στις αρχές της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα