Gaurdian: Χιλιάδες Ισραηλινοί βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο

 Gaurdian: Χιλιάδες Ισραηλινοί βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο

Χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν βρει καταφύγιο στην Κύπρο, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, στην αιματηρή επιχείρηση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που μετέτρεψε την Μέση Ανατολή σε «καζάνι που βράζει».

Οι Ισραηλινοί καταφεύγουν στο νησί που απέχει μόλις 40 λεπτά πτήσης και φαίνεται ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο εν μέσω αναταραχών στη Μέση Ανατολή, γράφει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, σκιαγραφώντας και τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην περιοχή.

1000 Ισραηλινοί την ημέρα φτάνουν στην Κύπρο
Tο τετραώροφο κτίριο που στεγάζει το εβραϊκό κοινοτικό κέντρο στην καρδιά της Λάρνακας, αυτές τις μέρες λειτουργεί ως σημείο υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το κέντρο έχει περιέλθει σε κατάσταση κρίσης, με τους διαδρόμους και τους χώρους αναψυχής του να σφύζουν από κόσμο, νέους και ηλικιωμένους.

«Περίπου 1.000 άνθρωποι φτάνουν κάθε μέρα», δήλωσε ο Arie Zeev Raskin, ο αρχιραβίνος του νησιού. «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει τώρα στην Κύπρο σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας μετά από εκείνη την τρομερή ημέρα», είπε για την πρωτοφανή εισβολή των μαχητών με έδρα τη Γάζα, που θα έβλεπε 1.200 ανθρώπους να πεθαίνουν, περισσότερους από 240 να κρατούνται όμηροι και θα ωθούσε την περιοχή σε νέα αιματοχυσία.

«Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες, τραυματισμένα παιδιά, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν τον ήχο των ρουκετών που εκτοξεύονται κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε πρόκειται για ένα κρεβάτι, είτε για φαγητό, είτε για προσωρινή στέγαση».

Στο μήνα που πέρασε από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Κύπρο, πολλές από αυτές ωθούμενες από το φόβο των αντιποίνων μετά τη σφοδρή αντεπίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στη Γάζα, μια επίθεση που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της του Παλαιστινιακού θύλακα, και έχει αφήσει αμέτρητους τραυματίες.

Ισραηλινοί του εξωτερικού έφτασαν στην Κύπρο για να πάνε στον πόλεμο
Όπως περιγράφει ο αρχιραβίνος, η μετακίνηση δεν είναι προς μία κατεύθυνση. Οι έφεδροι Ισραηλινοί που ζουν στο εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να πάρουν τα όπλα είχαν επίσης περάσει από την Κύπρο καθώς κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

«Είχαμε νέους άνδρες, νεαρούς Εβραίους εφέδρους από χώρες όπως η Αργεντινή, που εμφανίστηκαν. Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για όσα έχω δει, πράξεις απίστευτης γενναιοδωρίας από τους Κύπριους, πράξεις που δεν έχω δει σε όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια μαζί», επισήμανε.

Άλλοι που ζητούν καταφύγιο έρχονται επίσης αεροπορικώς. «Είχαμε ανάγκη να ξεφύγουμε από όλο αυτό το θόρυβο, τις ρουκέτες, τις μάχες, οπότε εγώ και οι φίλοι μου πετάξαμε για να περάσουμε πέντε ημέρες στην Αγία Νάπα», δήλωσε ο Ισραέλ Περτς, ηλικίας 23 ετών, αναφερόμενος στο θέρετρο στα νότια του νησιού, καθώς περίμενε να επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. «Αισθανόμαστε ασφαλείς εδώ».

Επίλεκτες ομάδες διάσωσης ομήρων συγκεντρώνονται στην Κύπρο
Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στην Κύπρο. Εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την εξάπλωση της σύγκρουσης οι πρεσβείες δυτικών χωρών στη Λευκωσία, έχουν επίσης τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναμένοντας ότι το στρατηγικό νησί της Μεσογείου θα γίνει και πάλι κόμβος εκκένωσης και νευραλγικό κέντρο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το 2006, το ανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ λειτούργησε ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στο Λίβανο, ένας ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Στρατιώτες της SAS και άλλες ειδικές δυνάμεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώην αποικία του. Οι επίλεκτες ομάδες πιστεύεται ότι ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων, μεταδίδει το βρετανικό μέσο.

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ασφαλές καταφύγιο…όταν η περιοχή αλλού φλέγεται», δήλωσε ο καθηγητής Hubert Faustmann, ο οποίος διδάσκει ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Αλλά το παιχνίδι θα μπορούσε να αλλάξει αν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγει στην Κύπρο, δεν γίνει δεκτός από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά κολλήσει εδώ. Ένας πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί».

Η διπλωματική προσέγγιση Αθήνας και Λευκωσίας σύμφωνα με τον Guardian
Όπως και η Αθήνα, η προσέγγιση της Λευκωσίας ήταν για χρόνια περισσότερο φιλοαραβική παρά φιλοϊσραηλινή, σχολιάζει ο Guardian σε μια προσπάθεια να αναλύσει τις διπλωματικές κινήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Και συνεχίζει: Μια αλλαγή πλεύσης που προκλήθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, άνοιξε έκτοτε το δρόμο για στενότερες σχέσεις και μια ενεργειακή συμμαχία που έχει γίνει όλο και πιο ισχυρή στην περιοχή.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσαν να καταδικάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ υποστήριξαν δημοσίως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αλλά οι δύο ηγέτες προσπάθησαν επίσης να επιτύχουν μια διπλωματική ισορροπία. Ολοένα και περισσότερο, ο Μητσοτάκης έχει εκφράσει την ανησυχία του για την έκταση στην οποία αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ο Χριστοδουλίδης πρότεινε να δημιουργήσει η Κύπρος έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη παράκτια Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη μεταφορά «μιας σταθερής, ασφαλούς και μεγάλης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Αξιωματούχοι λένε ότι τα φορτία θα μπορούσαν να αποσταλούν από τη Λεμεσό, το κύριο λιμάνι της χώρας, προς τη Γάζα, μόλις υπάρξει παύση των μαχών και το επιτρέψει η κατάσταση στο πεδίο.

«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του German Marshall Fund των ΗΠΑ με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Τετάρτη. «Αν η ΕΕ θέλει σοβαρά να γίνει ένας πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ, στην ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά Άρθρα