ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά δύο ξεχωριστές έρευνες για το δυστύχημα των Τεμπών

 ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά δύο ξεχωριστές έρευνες για το δυστύχημα των Τεμπών

Δύο ξεχωριστές προτάσεις για διενέργεια προανακριτικής έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε γνωστό η Θεοδώρα Τζάκρη. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι η πρώτη πρόταση, που θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, θα ζητά την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, λόγω της μη υλοποίησης της σύμβασης 717 για την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσει νέα πρόταση για δεύτερη έρευνα, ειδικά για τις ευθύνες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Αναλυτικά, η δήλωση της κυρίας Τζάκρη έχει ως εξής:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για την σύμβαση 717/2014 και την επέκτασή της, για την εγκληματική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τον τραγικό θάνατο 57 συνανθρώπων μας.

Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, που έχει κάνει έρευνα για ένα χρόνο μελετώντας την προηγουμένως σχηματισθείσα δικογραφία για την σύμβαση 717/2014 που είχε μπει στο αρχείο, κατέληξε στο πόρισμά της που έχει έρθει στην Βουλή από 10-7-2023 να μιλά για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και μάλιστα για τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή του Αχιλλέως για σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για κακουργηματική απιστία το να μιλάμε για μια γενικόλογη εξεταστική από το 1997 και μετά συνιστά περιφρόνηση των συγκεκριμένων ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και κατακριτέα απόφαση για συγκάλυψη αυτών.

Η κυβέρνηση που υποκριτικά λέει ότι τιμά τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς θέλει να πνίξει ένα πολύ σημαντικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής για ευνόητους λόγους.

Μας προκαλεί απορία πως το ΚΚΕ θέλει να γίνει δεκανίκι της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, ζητώντας μια γενικόλογη εξεταστική από το 1997 όταν μάλιστα υπάρχουν τόσες σοβαρές ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις του πρώην Υπουργού Μεταφορών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για την σύμβαση 717/2014 και την επέκτασή της και αύριο θα καταθέσουμε την σχετική αίτηση. Και επίσης σας λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αίτηση για Προκαταρκτική Εξέταση και για την εγκληματική σύγκρουση των τρένων”.

Σχετικά Άρθρα