Παλαιστίνη: Όχι στην πρόταση του Ισραήλ για τη δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων στη νότια Γάζα

 Παλαιστίνη: Όχι στην πρόταση του Ισραήλ για τη δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων στη νότια Γάζα

Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Ιστίγια απαίτησε η διέλευση της βοήθειας προς τη Γάζα να μην περιορίζεται στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, να δημιουργηθούν διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας και να πέσει βοήθεια με αλεξίπτωτο στην περιοχή, ιδίως στο βορρά. Ο Ιστίγια δήλωσε ότι απέρριψαν την πρόταση του Ισραήλ να «δημιουργηθούν προσωρινοί καταυλισμοί προσφύγων» στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Στη δήλωσή του κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιστίγια κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην περιορίσουν τη διέλευση της βοήθειας προς τη Γάζα στη συνοριακή πύλη Ράφα, να δημιουργήσουν διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας και να ρίξουν με αλεξίπτωτο βοήθεια στην περιοχή, ιδίως στο βορρά.
Δηλώνοντας ότι αγωνίζονται εντός του διεθνούς πλαισίου για να σταματήσουν οι επιθέσεις, ο Ιστίγια είπε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα σε όλες τις περιοχές, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Γάζας, και να σώσουν το λαό της Γάζας.

Δηλώνοντας ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ο Ιστίγια τόνισε ότι δεν αποδέχονται την πρόταση του ισραηλινού στρατού για «δημιουργία προσωρινών στρατοπέδων προσφύγων» στο νότιο τμήμα της Γάζας, την οποία ζήτησαν διεθνείς οργανώσεις.

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως προσωρινό στην παλαιστινιακή ιστορία. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι το προσωρινό είναι μόνιμο» δήλωσε ο Ιστίγια.

Απευθυνόμενος «στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος αντιτίθεται στην επιστροφή της εξουσίας στη Γάζα και θέλει να διατηρήσει την κατοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός είπε ότι «η πολιτική του θα τους φέρει την καταστροφή. Η Λωρίδα της Γάζας είναι μέρος των παλαιστινιακών εδαφών που κατελήφθησαν το 1967. Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για να βοηθήσουμε τον λαό μας εκεί».

Ο Ιστίγια εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να μιλούν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και δήλωσε ότι «ο επιτιθέμενος δεν έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Όποιος υποστηρίζει το Ισραήλ με όπλα είναι συνένοχος στο αίμα των Παλαιστινίων παιδιών, γυναικών και αθώων».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι υπάρχουν τραυματίες και άρρωστοι στο νοσοκομείο Σίφα και ότι οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και η παρεμπόδιση της εισόδου καυσίμων, ανεξάρτητα από την αιτιολόγηση, θεωρούνται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα