WP/Spiegel:Ουκρανός αξιωματικός πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

 WP/Spiegel:Ουκρανός αξιωματικός πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Αποκαλύψεις για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream έπειτα από έρευνα των Washington Post και Der Spiegel. Ένας διοικητής των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων φέρεται να διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Κοινή έρευνα της εφημερίδας The Washington Post και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εστιάζει στον Ρομάν Τσερβίνσκι, έναν 48χρονο που υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ήταν ο «συντονιστής», όπως σημειώνουν τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα αξιωματούχους στην Ουκρανία και αλλού στην Ευρώπη, καθώς και άλλους ανθρώπους με γνώση της επιχείρησης που στήθηκε στη Βαλτική.

Ο ίδιος επέβλεπε την υλικοτεχνική υποδομή και την υποστήριξη μιας ομάδας έξι ατόμων, η οποία νοίκιασε ένα ιστιοφόρο σκάφος χρησιμοποιώντας ψευδείς ταυτότητες και καταδυτικό εξοπλισμό για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς, ανέφερε η Post.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς που αποτελούν τους Nord Stream 1 και Nord Stream 2, εκτοξεύοντας αέριο στη Βαλτική Θάλασσα.

Σαμποτάζ με εντολές από υψηλόβαθμους Ουκρανούς

nord stream σαμποταζ, αποκαλυψη, ουκρανοι, wp, der spiegel

Ο Τσερβίνσκι δεν σχεδίασε την επιχείρηση ούτε ενήργησε μόνος του και έλαβε εντολές από πιο υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους, ανέφερε η Post.

Ο ίδιος αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στο σαμποτάζ μέσω του δικηγόρου του. «Όλες οι εικασίες σχετικά με την εμπλοκή μου στην επίθεση στον Nord Stream διαδίδονται από τη ρωσική προπαγάνδα χωρίς καμία βάση», ανέφερε σε δήλωσή του στην Post και το Der Spiegel.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η χώρα του βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ. «Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι θα ήθελε «να δει αποδείξεις».

Ο Τσερβίνσκι δικάζεται επί του παρόντος στο Κίεβο, κατηγορούμενος ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας κατά την προσπάθειά του να πείσει έναν Ρώσο πιλότο να αυτομολήσει.

Όπως λέει ο ίδιος, η δίωξή του είναι πολιτικά υποκινούμενη επειδή επέκρινε τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα