Κακοκαιρία εξπρές για 48 ώρες – Νέο έκτακτο δελτίο – Οι περιοχές με βροχή και καταιγίδες

 Κακοκαιρία εξπρές για 48 ώρες – Νέο έκτακτο δελτίο – Οι περιοχές με βροχή και καταιγίδες

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τα προβλέπονται τόσο σήμερα Κυριακή όσο και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, με τα φαινόμενα να αναμένεται να υποχωρήσουν την Τρίτη.

Αναλυτικότερα:

 Α. Σήμερα Κυριακή (12-11-23) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Πρόσκαιρα στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου) και μέχρι τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Β. Επισημαίνεται πως από το βράδυ της Κυριακής (12-11-23) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία τη Δευτέρα (13-11-23) την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα θα επηρεαστούν:

α. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (12-11-23) μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η δυτική και η νότια Πελοπόννησος, τα Κύθηρα και πιθανώς η δυτική Κρήτη.

γ. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα η ανατολική Μακεδονία και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα οι Κυκλάδες.

δ. Από το μεσημέρι της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι αργά τη νύχτα τα Δωδεκάνησα.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, εκδόθηκε και νέο επικαιροποιημένο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ:

α. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (12-11-23) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η δυτική και η νότια Πελοπόννησος (πιθανώς τα Κύθηρα, η δυτική Κρήτη και η Θράκη) και βαθμιαία η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια, οι Κυκλάδες (κυρίως οι κεντρικές και νότιες) και το ανατολικό Αιγαίο.

γ. Από το μεσημέρι της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Καιρός – meteo: Πού έρχονται βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από το meteo, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους αναμένονται την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023. Σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στα ορεινά της Πίνδου και της Δυτικής Στερεάς. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Μακεδονία ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και τη Θεσσαλία. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Νοτίου Αιγαίου θα είναι σχετικά αυξημένες και τα φαινόμενα θα έχουν κατά τόπους χαρακτηριστικά λασποβροχής.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 22, στην Ήπειρο από 7 έως 21, στη Στερεά από 10 έως 21, στην Πελοπόννησο από 9 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 21, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 21, στις Κυκλάδες από 17 έως 22, στα Δωδεκάνησα από 18 έως 23 και στην Κρήτη από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές και από το απόγευμα από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και από το πρωί από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Το μεσημέρι πρόσκαιρα στα βόρεια θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και μόνο το πρωί θα φτάνουν πρόσκαιρη τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα