ΣΥΡΙΖΑ:Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές

 ΣΥΡΙΖΑ:Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν πως στην Κεντρική Επιτροπή θα επιβεβαιωθεί η διάσπαση του κόμματος. Οι Πάνος ΣκουρλέτηςΝίκος Βίτσας αποχώρησαν με σκληρές εκφράσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω Facebook ζήτησε… δημοψήφισμα για τη διαγραφή των Νίκου ΦίληΔημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

Δεν είχε απομείνει ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και «έσκασαν σαν βόμβα» οι ηχηρές αποχωρήσεις δύο πρωτοκλασάτων, όσο και ιστορικών στελεχών του κόμματος, του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και εν συνεχεία – με διαφορά μόλις μιάμισης ώρας – του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, με πολύ σκληρές εκφράσεις εναντίον του προέδρου του κόμματος.

Και αυτό την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις διαγραφές, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Ομπρέλας και πιθανόν άλλων στελεχών, ανακοίνωνε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, ενδεικτικό της εμμονής του να συγκρουστεί με τους «αντιφρονούντες» και να μην κάνει πίσω – όπως άλλωστε και ο ίδιος διαμήνυσε – σε περίπτωση που αρνηθούν να εγκρίνουν την πρότασή του τότε θα προχωρήσει αυτοβούλως στο δημοψήφισμα, βάσει του καταστατικού, ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του στο «Κόκκινο» διαμήνυε ότι δεν θα κάνει πίσω στη μετωπική πια σύγκρουση.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ τα εσωτερικά δημοψηφίσματα προβλέπονται για «σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», που «μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επέλθει ρήξη και με την ομάδα της «Ομπρέλας», η οποία αναμένεται να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου που θα πραγματοποιηθεί αυτό το σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των στελεχών της ομάδας, συζητήθηκε το σενάριο αποχώρησης πριν από την αυριανή συνεδρίαση, που όμως, δεν προκρίθηκε.

Χθες το βράδυ με τη φράση «κλείνω την πόρτα στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο το κόμμα έχει τελειώσει για μένα» επιβεβαίωσε ο Γιώργος Σταθάκης την αποχώρησή του από το κόμμα, χαρακτηρίζοντας «πολιτική αυτοκτονία» για το ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή του. Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές κατά της ηγετικής ομάδα που περιβάλλει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλώντας την «ομάδα ήττας».

Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί ιδιαίτερα μετά την κοινοποίηση του κειμένου – καταπέλτης κατά του Στέφανου Κασσελάκη από 1.300 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγόρησαν για «τραμπουκισμό« και θρασύτητα», ενώ έκαναν λόγο για «απάτη» και «μύθο».

Μεταξύ αυτών που το υπέγραφαν ήταν: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Κώστας Αθανασίου, Δημήτρης Βίτσας, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, καθώς και οι δύο αποχωρήσαντες Πάνος Σκουρλέτης, και Νίκος Βούτσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Αχτσιόγλου αναμένεται να καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή κείμενο, το οποίο δεν θα μιλάει για αποχωρήσεις, αλλά θα είναι επικριτικό στην ηγεσία και θα τάσσεται κατά των διαγραφών.

Ενόχληση για τα περί δημοψηφίσματος που προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην διαγραφή ή όχι των 4 (Σκουρλέτης, Τζουμάκας, Βίτσας, Φίλης) εντοπίζεται και στο Νίκο Παππά ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Τις τελευταίες ώρες ακούγονται πληροφορίες περί πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ή πριν ξεκινήσει η ομιλία του προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή, αύριο Σάββατο, να τεθεί το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει διαγραφή μέσω δημοψηφισμάτων θεωρώντας ότι θα χάσει ο Πρόεδρος την ψηφοφορία αυτή…

Σχετικά Άρθρα