Παρασκήνιο: Πώς από τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη φθάσαμε στην αποδοχή της εξεταστικής του ΚΚΕ για διερεύνηση ευθυνών

 Παρασκήνιο: Πώς από τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη φθάσαμε στην αποδοχή της εξεταστικής του ΚΚΕ για διερεύνηση ευθυνών

Εσωτερικές αναταράξεις αλλά και κοινοβουλευτικές εξελίξεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, – αν και όπως υποστηρίζει ο ίδιος παρερμηνεύτηκαν απο την αντιπολίτευση – προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να ζητήσει τρεις φόρες δημόσια συγγνώμη απο τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Αρχικά ζήτησε συγγνώμη μέσω facebook, στη συνέχεια μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης και ύστερα με παρέμβαση του στη Βουλή.  

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τις εξηγήσεις που έδωσε, σημείωσε ότι «η ερώτηση ήταν ποια είναι η γνώμη μου για το αν πρέπει να γίνει προκαταρκτική ή εξεταστική για τα Τέμπη. Και είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για αυτό, δηλαδή για ποιο;  Για τα Τέμπη;  Όχι.  Για τον πολιτικό καυγά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Η ενόχληση που προκάλεσαν τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου φάνηκαν και απο την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, που υπενθύμισε την σύσταση του πρωθυπουργού πως «το σύνολο των στελεχών πρέπει να προσέχει πολύ τις δηλώσεις του γιατί πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος της παρερμηνείας». 

Στα γαλάζια πηγαδάκια ορισμένοι βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις υποστήριζαν πως «είναι επόμενο να κάνεις λάθη όταν υπερεκτίθεσαι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όταν μιλάς για τα πάντα».

  • Ταυτόχρονα, τόνιζαν πως ορισμένοι φαίνεται πως δεν έχουν λάβει πολύ σοβαρά την προτροπή του πρωθυπουργού στο να βουτάνε την γλώσσα τους στο μυαλό πριν μιλήσουν.

Ώστόσο οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού τόσο απο τις οικογένειες των θυμάτων όσο και απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως επίσπευσαν τις διαδικασίες για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών. Και αυτό διότι η ΝΔ ανακοίνωσε χθες δια μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου πως αποδέχεται την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το ΚΚΕ πριν απο δύο ημέρες. 

  • Βέβαια, με την κίνηση αυτή η ΝΔ πετυχαίνει διπλό όφελος. Διότι έτσι διαψεύδει τους ισχυρισμούς πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την τραγωδία των Τεμπών – και άρα τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη –  αφού υπερψηφίζει την σύσταση για εξεταστική επιτροπή. Και παράλληλα προλαβαίνει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα.

Ουσιαστικά, η ΝΔ συμφωνεί με την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες απο το 1997 μέχρι σήμερα για να μην αναγκαστεί να καταψηφίσει μια πρόταση για προανακριτική επιτροπή που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και θα αφορά μόνο ποινικές ευθύνες της διακυβέρνησης της ΝΔ για την τραγωδία των Τεμπών. 

Σχετικά Άρθρα