Μελόνι: Ιστορική η συμφωνία με την Αλβανία για τους μετανάστες

 Μελόνι: Ιστορική η συμφωνία με την Αλβανία για τους μετανάστες

Για ιστορική συμφωνία με την Αλβανία για τους μετανάστες κάνει λόγο η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Σε μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα, η Τζόρτζια Μελόνι τοποθετήθηκε σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό. «Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για απέλαση» τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. «Είναι μια συμφωνία που κατά τη γνώμη μας είναι ιστορική και γιατί μπορεί να γίνει πρότυπο για άλλα έθνη, συνεργασίας μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Όσοι διαφωνούν μπορούν να πουν ό,τι θέλουν, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σκοπεύουμε να απελάσουμε κάποιον».

Σε συνέντευξή της, πριν από λίγες ημέρες, στην εφημερίδα Il Messaggero, η Μελόνι είχε αναφερθεί στην υπογραφή πρωτοκόλλου με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν δυο κλειστά κέντρα παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα και διαχείριση της Ιταλίας.

«Πρόκειται για συμφωνία η οποία ενισχύει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και θέτει τρεις στόχους: την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, την πρόληψη παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την δυνατότητα να υποδεχόμαστε, στην Ευρώπη, μόνον όποιον δικαιούται πραγματικά διεθνή προστασία», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η Μελόνι εξήγησε παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται, ενώ βρίσκονται στην θάλασσα και ότι θα δημιουργηθούν δυο κέντρα στη βόρεια Αλβανία και συγκεκριμένα στο Σάνγκγιν (Shengjin) και στο Γκιάντερ (Gjader).

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μελόνι «πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα» ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός θεωρεί πως «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ένωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, δήλωσε στην Il Messaggero ότι «πρόκειται για συμφωνία η οποία προέκυψε από μια κοινή διαπίστωση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα. Ότι δηλαδή η μαζική παράτυπη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους και ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας».

Σχετικά Άρθρα