Ιράν: Αναπόφευκτη η επέκταση του πολέμου στη Γάζα

 Ιράν: Αναπόφευκτη η επέκταση του πολέμου στη Γάζα

Το Ιράν προειδοποίησε ότι το μέγεθος των δεινών των πολιτών που προκαλεί ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επέκταση της σύγκρουσης.

Η προειδοποίηση έρχεται τη στιγμή που αξιωματούχοι στη Γάζα ανέφεραν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε νοσοκομεία ή γύρω από νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακο.

Τα σχόλια του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εντείνουν τις ανησυχίες για το κατά πόσον οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον και η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτρέψουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.

«Λόγω της έντασης του πολέμου κατά των αμάχων της Γάζας, η επέκταση του εύρους του έχει καταστεί αναπόφευκτη», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν απευθυνόμενος στον ομόλογό του από το Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι το βράδυ της Πέμπτης.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν Press TV μετέδωσε τα σχόλια, που φέρονται να έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο υπουργών, σήμερα Παρασκευή.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή με χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ιατρική περίθαλψη και καταφύγιο στα λίγα νοσοκομεία που είναι ακόμη ανοιχτά. Ενώ όσα βρίσκονται εντός του πεδίου μάχης λειτουργούν υπό σοβαρό κίνδυνο.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιδρομές σε πολλά νοσοκομεία τις τελευταίες ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασραφ Αλ Κίντρα στην τηλεόραση του Al Jazeera.

Ο Κίντρα τόνισε ότι ισραηλινό χτύπημα έπληξε προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας θύματα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς έχει κρυμμένα κέντρα διοίκησης και σήραγγες κάτω από το Αλ Σίφα και άλλα υγειονομικά κέντρα, όπως το Ινδονησιακό Νοσοκομείο. Η Χαμάς έχει διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Ο κόσμος βλέπει γειτονιές με σχολεία, νοσοκομεία, ομάδες προσκόπων, παιδικές χαρές και τζαμιά, ενώ η Χαμάς βλέπει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί», ανέφερε από την πλευρά του ο ισραηλινό στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι δεν έπαιξε ρόλο στην αιματηρή επίθεση κατά του Ισραήλ τον περασμένο μήνα που πυροδότησε την κρίση.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει επίσης τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει σχέσεις με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν.

Πηγή: Reuters, kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα