Γάζα: Διπλωματικό μπράντεφερ για τις παύσεις πυρός -Χιλιάδες νεκροί, ανελέητοι βομβαρδισμοί

 Γάζα: Διπλωματικό μπράντεφερ για τις παύσεις πυρός -Χιλιάδες νεκροί, ανελέητοι βομβαρδισμοί

Οι βομβαρδισμοί από τις IDF στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη Σάμπρα και την Καν Γιουνίς ήταν ολονύχτιοι ενώ χτυπήθηκαν ξανά νοσοκομεία και υποδομές. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού και στη Δυτική Όχθη με τους νεκρούς να είναι περίπου 160 από τις 7 Οκτωβρίου. Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al Rantisi, βόρεια της Γάζας, ξέσπασε πυρκαγιά, μετά από ευθύ χτύπημα από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη. Ο πύραυλος ή οι πύραυλοι χτύπησαν στο πάρκινγκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα κτίρια προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θρηνούν 10.818 άτομα, εκ των οποίων τα 4.412 είναι παιδιά και τα 2.918 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 26.905.

Οι Ισραηλινοί έχουν περισσότερες από 1.200 απώλειες, με 1.162 από αυτές να έχουν αναγνωριστεί. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.400.

Διπλωματικό μπράντεφερ

Διπλωματικός μαραθώνιος σε πολλαπλά επίπεδα είναι σε εξέλιξη όσον αφορά στις παύσεις πυρός στη Γάζα εν μέσω σύγχυσης για τις αποφάσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόζει «4ωρες παύσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας κάθε μέρα».

«Οι Ισραηλινοί μάς ενημέρωσαν ότι δε θα υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκινά σήμερα (σ.σ. χθες)» τόνισε ο κ. Κίρμπι.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι λαμβάνουν χώρα «τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια σε πολίτες».

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή τους οι IDF ανέφεραν ότι «αυτές οι τακτικές παύσεις είναι περιορισμένες σε χρόνο και περιοχή» και δεν ξεκαθάριζαν ποιες θα είναι οι τοποθεσίες ή το χρονικό πλαίσιο των παύσεων.

  • Ακολούθησε δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι ζήτησε τριήμερη παύση του πυρός στη Γάζα, καθώς επίσης μια ακόμα μεγαλύτερη παύση ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.
  • Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι μάχες των IDF συνεχίζονται και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων.

«Οι μάχες συνεχίζονται και δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας» ανέφερε. «Το Ισραήλ εξασφαλίζει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς τον νότο, όπως εκείνος που χρησιμοποίησαν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος δήλωσε ότι ο στρατός λαμβάνει «τοπικά μέτρα ακριβείας» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τη Χαμάς, αναφερόμενος προφανώς στις τετράωρες «παύσεις» που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον.

«Αυτά τα πράγματα δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο» είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ, την οποία δεν σχολίασε ευθέως.

Ο Γκάλαντ είπε ότι θεωρεί «δικά του» τα παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε Παλαιστίνιο που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα