Guardian/Ανάλυση: Παρά τους εκατοντάδες νεκρούς στη Γάζα η Χαμάς δεν αποδυναμώνεται – Η σύγκριση με ISIS και Αλ Κάιντα

 Guardian/Ανάλυση: Παρά τους εκατοντάδες νεκρούς στη Γάζα η Χαμάς δεν αποδυναμώνεται – Η σύγκριση με ISIS και Αλ Κάιντα

Οπως σημειώνει ο Guardian, οι αναλυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ότι τα πλήγματα του IDF, που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους αμάχων στη Γάζα, αποδυνάμωσαν τη Χαμάς. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν ολοκληρώσει την περικύκλωση της Γάζας και πλέον, όπως δηλώνουν, έχουν κυκλώσει την ηγεσία της Χαμάς, που εκτιμάται ότι κρύβεται μέσα σε σήραγγες, σε βάθος πολλών δεκάδων μέτρων.

Ο στόχος των IDF παραμένει η φυσική εξόντωση των κεφαλών της Χαμάς, ώστε να εξαλειφθεί η δυνατότητα για μια μελλοντική απειλή. Αναλυτής Jason Burke, εκτιμά στη βρετανική εφημερίδα ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφούν όλες οι στρατιωτικές υποδομές και να σκοτωθούν οι ηγέτες (επικεφαλής των ταξιαρχιών, διοικητές πεδίου και μέλη του πολιτικού γραφείου).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν οι αναλύσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την Αλ Κάιντα, αλλά και αργότερα του ISIS. Η εξόντωση των ηγετών ή -έστω η περιθωριοποίησή τους- σε συνδυασμό με τις αεροπορικές επιδρομές δεν έφερε αυτόματα και το  τέλος της οργάνωσης.

Από την πλευρά της η Χαμάς αρνείται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο στρατιωτικό πεδίο, «εκτός από δολοφονία αμάχων».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να προσεγγίζει την ισραηλινή θέση ότι οι IDF θα πρέπει να διατηρήσουν έναν βαθμό ελέγχου της ασφάλειας στη Γάζα μετά τον πόλεμο .

«Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να προβλέψουμε μια χρονική περίοδο μετά το τέλος της σύγκρουσης, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πιθανότατα θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και θα έχουν κάποιες βασικές ευθύνες ασφαλείας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος των ΗΠΑ προβαίνει δημοσίως σε μια τέτοια αναγνώριση. Έρχεται μάλιστα δύο ημέρες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας της Γάζας για αόριστο χρονικό διάστημα.

Ο Κίρμπι δήλωσε και αυτός στο CNN ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «θα ήταν λάθος» για το Ισραήλ να επανακαταλάβει την περιοχή. «Αλλά για πόσο καιρό και πού και σε τι μέγεθος και κλίμακα και έκταση, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης δομής διακυβέρνησης για τη Γάζα μετά την τρέχουσα σύγκρουση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική για ένα βιώσιμο σχέδιο.

  • Επί του πεδίου, ο εκπρόσωπος του IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, τόνισε ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μετακινήθηκαν προς τα νότια.

«Είδαμε 50.000 κατοίκους της Γάζας να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα προς τα νότια, επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά.

Ο Χαγάρι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν στα νότια.

Εν τω μεταξύ, 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Κατά την επίθεση χτυπήθηκε σπίτι στο κέντρο του καταυλισμού, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

  • Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

Παράλληλα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έφυγαν με τα πόδια από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ασφαλές καταφύγιο. Η έξοδος πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν.

Σχετικά Άρθρα