Bloomberg: “Η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα”

 Bloomberg: “Η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα”

Το Bloomberg σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα», τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα πρέπει να καλέσει τον πρόεδρο Ερντογάν για μια λύση στην περιοχή.

Ο ινδικής καταγωγής Αμερικανός δημοσιογράφος και αναλυτής του Bloomberg, Μπόμπι Γκος προκαλεί έκπληξη με την ανάλυση του, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Τουρκία αν επιθυμεί να λύσει την κρίση στη Γάζα.

Κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, όπου αποκαλύφθηκε η απόμακρη στάση μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Αμερικής» προσθέτοντας ότι «η επίπληξη του Φιντάν και ο σνομπισμός του Ερντογάν ήταν άξιοι».

Η ανάλυση τονίζει ότι ο Ερντογάν είναι βασικός παράγοντας στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και απαραίτητος ηγέτης για την εξεύρεση λύσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, σημειώνοντας ότι «ο Ερντογάν είναι ο μόνος ηγέτης με επίσημες σχέσεις και με τις δύο πλευρές».

Το άρθρο στο Bloomberg αντιπαρέβαλε την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή με τη θέση δύο άλλων βασικών παικτών στους οποίους στηρίζονται οι ΗΠΑ τονίζοντας ότι «το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί ανώτερους ηγέτες της Χαμάς, δεν έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Αίγυπτος έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά είναι επιφυλακτική απέναντι στη Χαμάς».

Το άρθρο χαρακτηρίζει ως διπλωματικό λάθος την αποτυχία του Μπάιντεν να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου επισημαίνοντας «ομοίως, ο Νετανιάχου θα έπρεπε να είχε καλέσει τον Τούρκο πρόεδρο αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν».

Η ανάλυση επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι μία από τις καθοριστικές χώρες στην περιοχή με την επιτυχημένη διπλωματική πολιτική της.

Η πρόταση της Τουρκίας για «εγγυητή» περιλαμβάνεται επίσης στην ανάλυση του Γκος γράφοντας ότι «ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ο Ερντογάν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης. Η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας θα απαιτήσει επίσης σημαντική συμβολή της Τουρκίας».

Τονίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «όσο πιο γρήγορα ο Μπάιντεν τηλεφωνήσει στην Άγκυρα, τόσο το καλύτερο».

Σχετικά Άρθρα