Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία: Η απόφαση του προέδρου για τις 10 Μαρτίου 2024

 Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία: Η απόφαση του προέδρου για τις 10 Μαρτίου 2024

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αποφάσισε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 10 Μαρτίου 2024, αφού ανακοίνωσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

«Είμαι υπέρ της διάλυσης της Συνέλευσης της Δημοκρατίας και της προκήρυξης εκλογών για τις 10 Μαρτίου 2024», ανέφερε ο επικεφαλής του κράτους σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του και την επιβεβαίωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας ότι διεξάγεται έρευνα εναντίον του στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, ο Κόστα δήλωσε «έκπληκτος» όταν έμαθε ότι «έχει ήδη κινηθεί ή θα κινηθεί ποινική υπόθεση εναντίον μου» και επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε «παράνομη ή καταδικαστέα πράξη».

Ο Κόστα δήλωσε ότι η σοβαρότητα των κατηγοριών που οδηγούν στην έρευνά του είναι «ασυμβίβαστη με την αξιοπρέπεια του αξιώματος του πρωθυπουργού», καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της θητείας του.

Σχετικά Άρθρα