Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά το “πώς” έχει μεγάλη σημασία

 Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά το “πώς” έχει μεγάλη σημασία

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο podcast «Power Play» του Politico, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γάζα. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ε.Ε. στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα από την αρχή της αντεπίθεσής της μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» και πως ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν «μια αυξημένη ανησυχία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές που ακολούθησαν έξω από τη Γάζα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης», ανέφερε. «Μιλάω ως φίλος του Ισραήλ» πρόσθεσε. «Και νομίζω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες σε φίλους».

«Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς, αλλά και να σκεφτούμε και για την επόμενη μέρα στη Γάζα: ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα. Και να μην οδηγήσουμε αυτές τις διαιρέσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστά αδιανόητο να μιλήσουμε την επόμενη ημέρα για μια πολιτική λύση του προβλήματος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργό

Η Ελλάδα θα συμμετείχε σε έναν «ασφαλή» θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο διά θαλάσσης με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αρκεί τα πλοία να μπορούν να φτάσουν εκεί «υπό πλήρη προστασία». 

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «ένα ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε ήδη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, και στην περίπτωση που συζητούσαμε για διάδρομο μέσω της θάλασσας θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης προστασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα».

«Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια με ένα πλοίο συγκριτικά με ένα φορτηγό. Επομένως, αν καταστεί πρακτικά δυνατόν, αντί να στέλνουμε βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, και εφόσον γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παρίσι: Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Γάζα – Παρών και ο Κυρ. Μητσοτάκης

Παρίσι: Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Γάζα – Παρών και ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τι είπε για μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια «σκληρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, η οποία συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τις τουρκικές ακτές. «Λαμβάνουμε πολλή ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μη στερέψει τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι προσβλέπει στη βελτίωση της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για αλλαγή ύφους ως προς τις σχέσεις των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες. «Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και σίγουρα προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Ημουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «υπάρχουν win-win τομείς που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί».

«Η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει διεθνώς την εικόνα της»

Για την υπόθεση των υποκλοπών απάντησε: «Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Αναγνώρισα από την πρώτη στιγμή ότι έγιναν λάθη. Η υπόθεση αυτή τη στιγμή ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές, άρα δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο». 

«Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι ότι η Ελλάδα βελτιώνεται συνεχώς στην αξιολόγηση για το κράτος δικαίου. Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει μόνο ένας θεσμός που είναι αρμόδιος να κρίνει την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες σε θέματα κράτους δικαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Στη διεθνή σκηνή, ο πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι «η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της». Μετά από «αρκετές διεθνείς επιθέσεις» κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, υποστήριξε.

Πηγή: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα