Καιρός: Προσοχή την Παρασκευή στην Αττική – Για πλημμυρικά φαινόμενα προειδοποιούν Μαρουσάκης, Αρναούτογλου

 Καιρός: Προσοχή την Παρασκευή στην Αττική – Για πλημμυρικά φαινόμενα προειδοποιούν Μαρουσάκης, Αρναούτογλου

Αλλάζει ο καιρός στη χώρα μας, με τις βροχές και τις καταιγίδες να είναι ολοένα και πιο έντονες, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές. Για διαδοχικές κακοκαιρίες σύντομης όμως διάρκειας προειδοποιεί ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στα social media. Αναφερόμενος στην Αττική ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει πως «είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί ένα γρήγορο πέρασμα από ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Παρασκευής που τοπικά ίσως δημιουργήσει μικροπλημμυρικά επεισόδια»

Ο κ. Μαρουσάκης σημείωσε πως «προς τα ξημερώματα του Σαββάτου φαίνεται να σχηματίζεται μια γραμμή λαίλαπας προς το δυτικό και κεντρικό Αιγαίο και η οποία θα εμφανίσει αργή μετατόπιση προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα με ανατροφοδοτήσεις.

Αυτή η παράμετρος δημιουργεί μια ανησυχία μιας και για αρκετές ώρες θα δραστηριοποιούνται καταιγίδες με ένταση στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και που πιθανόν να απασχολήσουν και τμήματα της Κρήτης».

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας του Φθινοπώρου, ο καιρός αρχίζει σταδιακά να εναρμονίζεται με το ημερολόγιο φέρνοντάς μας διαδοχικά κύματα κακοκαιριών που τοπικά μπορεί να εμφανίζουν ένταση, η χρονική τους διάρκεια όμως δείχνει γενικά μικρή τουλάχιστον για τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Το πρώτο από αυτά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιριών θα μας επισκεφτεί αύριο και από τα δυτικά δίνοντας τον καιρό του νοτιά, δηλαδή βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες αλλά και τοπικά πολύ ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη μας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα αυτής της πρώτης διαταραχής φαίνεται να εντοπίζονται προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα αλλά και προς το ανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται για μια φυσιολογική για την εποχή διαταραχή που μπορεί όμως τοπικά να αφήσει προβλήματα.

Μελετώντας αυτή την πρώτη διαταραχή αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

  • 1. Οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν λίγο πριν το μεσημέρι από το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και μέχρι νωρίς το βράδυ θα έχουν καταλήξει στα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου με ένα γρήγορο πέρασμα από τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική – κεντρική – ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια.
  • 2. Προς τα ξημερώματα του Σαββάτου φαίνεται να σχηματίζεται μια γραμμή λαίλαπας προς το δυτικό και κεντρικό Αιγαίο και η οποία θα εμφανίσει αργή μετατόπιση προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα με ανατροφοδοτήσεις.
    Αυτή η παράμετρος δημιουργεί μια ανησυχία μιας και για αρκετές ώρες θα δραστηριοποιούνται καταιγίδες με ένταση στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και που πιθανόν να απασχολήσουν και τμήματα της Κρήτης.
    Αυτές οι περιοχές θα πρέπει να βρίσκονται σε μια παραπάνω ετοιμότητα για πιθανά προβλήματα πιθανόν και έντονα ή και εκτεταμένα προβλήματα.
    Ο λόγος είναι ότι οι θαλάσσιες εκεί εκτάσεις είναι αρκετά ζεστές και αυτό σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα που θα αλληλεπιδράσει από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια.
  • 3. Η περιοχή της Θεσσαλίας δε φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
  • 4. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης θα δεχτεί σύντομες βροχές χωρίς αξιόλογη ένταση.
  • 5. Η Αττική είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί ένα γρήγορο πέρασμα από ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Παρασκευής που τοπικά ίσως δημιουργήσει μικροπλημμυρικά επεισόδια.

Ακολουθεί χάρτης όπου με τον κόκκινο κύκλο προσεγγίζουμε τις περιοχές με τα πιο έντονα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ, από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα έχουμε βροχές στα δυτικά και σύννεφα στα κεντρικά και νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μέχρι το μεσημέρι.

Βροχές και καταιγίδες θα έχουμε σε Επτάνησα, Δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι και μετά ο κύριος όγκος των φαινομένων θα επηρεάσει την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και τις Σποράδες.

  • Το βράδυ οι καταιγίδες θα «σπάσουν» στα δύο, με τα φαινόμενα να εντοπίζονται στα δυτικά της χώρας, στο Αιγαίο και στα ανατολικά νησιωτικά.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι αναμένεται στους 21 βαθμούς στα κεντρικά, από 14 έως 18 στα βόρεια και στους 25 στα νότια. Στα δυτικά ο υδράργυρος θα φτάσει τους 19 βαθμούς και στα ανατολικά νησιωτικά τους 19 με 22 °C.

Στην Αττική, όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, θα έχουμε από το πρωί συννεφιές και μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λιγότερες συννεφιές το πρωί, αλλά θα πυκνώνουν προς το μεσημέρι. Τοπικές μπόρες το απόγευμα και συννεφιά το βράδυ. Η θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις υπόλοιπες ημέρες

Το Σάββατο 11/11, ο καιρός θα είναι άστατος, με βροχές στα δυτικά, στα βόρεια, αλλά και στα ανατολικά νησιωτικά.

Την Κυριακή 12/11 θα έχουμε νέο πέρασμα με σύννεφα με βροχές στα ΝΑ της χώρας. Από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε κάποια φαινόμενα στα δυτικά και το βράδυ νέα επιδείνωση με βροχές στη βόρεια Ελλάδα και τα δυτικά.

Τη Δευτέρα 13/11 ο καιρός θα είναι άστατος, με αξιόλογες βροχές και στην Κρήτη.

Σχετικά Άρθρα