Αναταράξεις στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη – Η συγνώμη, η στήριξη και οι αντιδράσεις

 Αναταράξεις στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη – Η συγνώμη, η στήριξη και οι αντιδράσεις

Αναταραχή επικρατεί στους κόλπους της ΝΔ, μετά τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, δηλώνοντας ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη. Οι δηλώσεις του (που από πολλούς θεωρήθηκαν προκλητικές) καθώς και τα λόγια με τα οποία αποφάσισε να ζητήσει συγνώμη, προκάλεσαν “αναταράξεις” στην “γαλάζια” παράταξη. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αποφάσισε δημόσια να στηρίξει τον κ. Γεωργιάδη.

Μετά τον Μάκη Βορίδη ο οποίος κάλυψε πλήρως τον υπουργό εργασίας, δηλώνοντας ότι η «πολιτική επιχειρηματολογία, το πολιτικό μέρος, που αναπτύχθηκε προεκλογικά» σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, «είναι αυτή που κρίθηκε πολιτικά, μέσα από τις εκλογές», την σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς εάν αρκεί η συγνώμη του Άδωνι Γεωργιάδη, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα».

«Υπάρχει θέμα με τον Άδωνη Γεωργιάδη ή με τον Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση;» ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά μεταξύ άλλων ότι: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Κοιτάξτε να δείτε: Δεν έχει κανένα νόημα να συνδέουμε με τις εκλογές ένα τραγικό δυστύχημα. Γι’ αυτό σας διάβασα ακριβώς αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Οι εκλογές δεν έχουν έναν ρόλο να κρίνουν μια ποινική υπόθεση, μια υπό διερεύνηση υπόθεση για ευθύνες οποιουδήποτε μεγέθους, η Δικαιοσύνη το αποφασίζει αυτό. Στις εκλογές οι πολίτες κρίνουν εναλλακτικές επιλογές. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, κρίνουν το έργο μιας Κυβέρνησης, τα λάθη και πώς αυτά διορθώθηκαν και πώς αναλύθηκε η ευθύνη σε κάθε περίπτωση, τις παραδοχές του πρωθυπουργού, των υπουργών, αλλά και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουν γίνει».

Οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με μια αιχμηρή ανάρτηση χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού από τις «πιο κυνικές και απάνθρωπες που έχουν γίνει στην πολιτική ιστορία του τόπου μας», με τον ίδιο να τονίζει ότι προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων, τους τραυματίες, τους συγγενείς, τους διασωθέντες, αλλά και «το σύνολο των Ελλήνων που παρουσιάζονται από τον υπουργό ως ένας λαός χωρίς αισθήματα και αλληλεγγύη».

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι η δήλωση Γεωργιάδη δημιουργεί «μείζον πολιτικό θέμα» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποπέμψει από την κυβέρνησή του, «διαφορετικά, προσυπογράφει τη δήλωσή του, ενστερνίζεται την ίδια αλαζονεία και πολιτική χυδαιότητα και δικαιώνει τον τίτλο του πρωθυπουργού μειωμένης συναισθηματικής νοημοσύνης».

Από πλευράς της, από το βήμα της Βουλής η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν είναι ούτε πλυντήριο ούτε εισαγγελέας ούτε δικαστής. Δεν σας αθώωσε από κανένα πολιτικό ή ποινικό έγκλημα και ούτε θα μπορούσε να το κάνει», με την ίδια να συμπληρώνει μεταξύ άλλων ότι «η συγνώμη σας προς τους συγγενείς των θυμάτων, όχι για όσα είπατε αλλά γιατί δεν διαβλέψατε δήθεν την διαστρέβλωση της δήλωσής σας, αποδεικνύει απλά την αθλιότητά σας. Φαίνεται ότι πάλι κόλλησε το skype…».

Απαντώντας στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα λεγόμενα του Μιχάλη Κατρίνη στην Ολομέλεια για την ανάγκη παραίτησης του μετά την αποτρόπαια δήλωση για την τραγωδία των Τεμπών, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπέπεσε σε μια αντίφαση, αφού επικαλέστηκε τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου για να επισημάνει πως συναινεί με την πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, κάτι ωστόσο που σύμφωνα με την επίμαχη δήλωσή του, δεν ενδιαφέρει κάποιον. Επιπλέον, είπε ότι ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, όχι για όσα είπε, αλλά γιατί δεν προέβλεψε «τη διαστρέβλωση» των λεγομένων του από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Οι τρεις λόγοι που τον οδήγησαν στο να ζητήσει συγνώμη

Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν πολλές ώρες, μέχρι να αποφασίσει ο κ. Γεωργιάδης να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι πρόσβαλε τη μνήμη των νεκρών και τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Όσο για το γιατί τελικά αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη – την ώρα μάλιστα που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του – εντοπίζεται σε τρεις λόγους και συγκεκριμένα:

  • Ο πρώτος λόγος που υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων ήταν η έκρηξη οργής στην κοινωνία για την ανάλγητη δήλωσή του περί της προανακριτικής για τα Τέμπη που δεν ενδιαφέρει τους πολίτες.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η έκρηξη οργής μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυσαρεστημένα με τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς απολογούνται στα μέλη του κόμματος για τη δήλωση του υπουργού.
  • Ο τρίτος λόγος ήταν οι αγωγές που κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ΝΔ από συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, όπως αποκάλυψε στην «Αυγή» ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός της ΝΔ στην προσπάθειά του να απαντήσει στις οργισμένες δηλώσεις των συγγενών των θυμάτων και να κάνει διαχείριση της βλάβης που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, επιτέθηκε, μέσα από ανάρτησή του, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την «Αυγή», κάνοντας λόγο για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών και για διαστρέβλωση της δήλωσής του.

Λίγο αργότερα ήρθε και η συγγνώμη, με τον κ.Γεωργιάδη να βγαίνει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και να δίνει «διευκρινίσεις». Η πρώτη εμφάνισή του ήταν στο Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή του οποίου χθες Τετάρτη (8/11) έκανε την επίμαχη δήλωση για τα Τέμπη.

Συγκεκριμένα είπε σήμερα Πέμπτη (9/11) ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να διευκρινίσω αυτό που είπα χθες. Κατ’ αρχάς, να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Δεν είχα καμία διάθεση να τους προσβάλω. Προφανώς όλος ο ελληνικός λαός συγκλονίστηκε με αυτό το φοβερό δυστύχημα. Όλος ο ελληνικός λαός πενθεί και όλοι πονέσαμε για τα παιδιά που χάθηκαν. Νομίζω ότι αυτά είναι απολύτως αυτονόητα και δεν μπορείς να πιστέψεις ότι κάποιος θα θεωρούσε ότι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος δεν ενδιαφέρεται ή δεν πονάει ή δεν πενθεί για όλα αυτά τα θύματα».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τις αγωγές που αναμένεται να καταθέσει ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. Σε σχετική ερώτηση του παρουσιαστή, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι: «Δεν αντιδικώ ποτέ με τα θύματα ή με τους εκπροσώπους κύριε Χατζηνικολάου, ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει. Ξαναλέω τώρα, στο μέτρο το ανθρώπινο που αφορά στα θύματα, στους συγγενείς τους, στις οικογένειές τους, στους φίλους τους, στον ευρύτερο τους περίγυρο, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που πόνεσε για τα Τέμπη, ούτε εγώ ούτε κανένας μας θα έλεγε ποτέ ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν το δυστύχημα αυτό καθαυτό. Στους πολιτικούς μου αντιπάλους που έχουν αρχίσει μία “κλωτσοπατινάδα” για το θέμα..».

Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης StatusFm όπου είπε χαρακτηριστικά: «Ως προς τη δήλωση μου υπάρχουν αντιδράσεις από δύο κατηγορίες ανθρώπων. Όσον αφορά ανθρώπους που έχουν θύματα σε αυτή την τραγωδία, σε αυτούς τους ζητώ συγγνώμη, γιατί αυτοί μπορεί να έχουν υπερβολική ευαισθησία και ο,τιδήποτε αφορά το θέμα τους αγγίζει πάρα πολύ έντονα. Και σε αυτούς δεν μπορώ παρά να εκφράσω για άλλη μια φορά τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη, υποστηρίζοντας ότι «προφανώς διαστρέβλωσαν αυτό που είπα».

Σχετικά Άρθρα